Нашенка прати „кърваво” писмо на еврокомисар в Брюксел

stat
14:19  |  12 февруари 2018 | Общество / Автор Еми Мариянска /  
Еврокомисар Вера Йоурова вече е отговорила на писмото на българката Еврокомисар Вера Йоурова вече е отговорила на писмото на българката
Сн.: БТА

Жената описва случай на корупционна БГ-схема

Българка в чужбина е написала писмо до еврокомисарката по правосъдие в Брюксел - Вера Йоурова, с копие до председателя на ВСС и министъра на здравеопазването на България.

Дир.бг публикува в превод част от писмото на Ивана Д. – българска гражданка с постоянен адрес в Република Австрия. Жената разкрива случай, който ясно говори за схема на преплитане на частни с държавни интереси в България, и оставя поредното горчиво впечатление, че обикновените граждани у нас не могат да разчитат на честно правосъдие. В съответствие със Закона за защита на личните данни, ще публикуваме писмото с инициали, но документът с пълната информация се съхранява в редакцията на агенцията.


„Завърших висшето си образование в България през 1994 г., пише Ивана Д. Дипломиран стоматолог съм. Болно и обидно е, когато един медик попада в лабиринтите на българското правосъдие и здравеопазване, защото здравето и правото  в България са оплетени в съмнителни схеми.

През 2013 г. постъпих в частната клиника „ххх”. Собственичката на частната клиника – д-р К.К. извърши операцията ми. Диагнозата е: Липоматозис регионес пелвиотрохантерика утриускве ет латус медиалес регионес генус утриускве.

След операцията получих усложнения и започнах да се консултирам и лекувам при европейски специалисти. Те бяха категорични, че операцията е извършена неправилно, а последиците от нея са необратими.

Представяте си какъв шок бе това за мен. Нямах друг избор и заведох дело. Не търсех възмездие. Нито справедливост. Исках само правосъдие!

През 2016 г. заведох дело в Софийски окръжен съд - гражданско дело № 139 от 2016 г., на II състав, Гражданско отделение. Съдебните заседания протекоха при изключително агресивен тон на председателката на съдебния състав. В мотивите към решение от 26 юни 2017 г., съдия Д. пише, цитирам: "Безспорно се установи, че има наличие на неравности в зоната на интервенцията и промени в контура на формираните сраствания. В областта на външната част на бедрата промените са трайни и окончателни. Тези промени могат да се определят като незадоволителен естетически резултат“ - стр. 8, абз. 5.

На първа инстанция загубих делото. За мен това решение беше шок. Как така съдията хем признаваше в мотивите на решението, че операцията е неуспешна, и в същото време отхвърляше иска ми към лекарката като неоснователен?...

Констатациите, които направиха българските вещи лица – трима души лекари /б.а.упоменават се имената им/, също твърдяха в своите експертизи като вещи лица, че операцията е извършена неуспешно, а последиците са трайни и необратими.

Вещите лица от чужбина, които аз бях ангажирала в процеса, предоставиха същите заключения. Цитирам: "състояние след липосукция - вдълбяване, вълни, белези, фибрози…....промените са трайни и необратими..." - стр. 11, абз. 2.

Прилагам епикризите на: д-р Герхард Кьоглер - клиника „Лайфейджънс”, Виена-Австрия, Клиника Грац и "С-ТЕТИК" клиника, Дюселдорф.

По-късно разбрах  за някои странни "практики" в частната  клиника на въпросната лекарка, която ме оперира – те обясняват защо загубих делото на първа инстанция.

Нормално ли е частна клиника "ххх" да получи втория по големина бюджет за София-област - над З млн. лева от НЗОК?

За последната година има десетки жалби за скъпо платени, но некадърно направени операции в тази частна клиника. В Министерство на здравеопазването и НЗОК знаят тази информация. Но всички пациенти, останали с трайни увреждания, са загубили делата в съда. Само за 2016 г. през частната клиника са преминали над 5000 пациенти.

Ето защо всички потърпевши пациенти губят делата си в съда:

Адвокат И.К. в началото е работила за частната клиника „ххх", след което е била избрана за подуправител на НЗОК. Това ли е топлата връзка между клиниката и милионите, които разпределя НЗОК за нея?

И още един скандален факт – същата адвокатка е сестра на прокурор. Всички жалби до прокуратурата през този период срещу лекарката са били парирани от брата на адвокатката. Висшият съдебен съвет скандално освободи този прокурор през месец май 2016 г. от един висок пост, а сестра му – адвокатката, е била скандално уволнена от НЗОК по повод на обвинение, повдигнато срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов.

Каква е тази взаимна обвързаност между лекари, вещи лица, роднини и прокурори?!

Ще прибавя и това, че адвокат от страна на лекарката по моето дело, беше бивш районен военен прокурор, разследван за подкуп.

На практика аз се изправих срещу една смазана корупционна машина. А тези съдебни и здравни неволи струват и много пари.

Госпожо еврокомисар,

Институциите в България блокират моето желание по правов път да защитя достойнството си. Предстои втора инстанция по делото. Каква е гаранцията, че гореописаната схема няма да задейства отново? Аз настоявам само за проверка на фактите, които изнасям.

Прилагам  следните документи:

1. Решение по дело № 139/2016 г., II състав, Софийски окръжен съд.
2. Експертизи на водещи европейски и български пластични хирурзи.

Медиите в България настояват да разкажа тази история с лицето си и да снимат операцията ми. Намирам това любопитство за твърде кръвожадно.

Сигурна съм, че медийните изяви няма да решат въпроса.

Имам смелостта да говоря от името на десетки хора в България, които са пострадали като мен. С единствената надежда, че ще помогна.

Надявам се на правосъдие. Затова се обръщам към вас. Вече загубих надежда за справедливост в България. Не мисля за възмездие – не сме в първобитно-общинния строй, където споровете се решаваха “око за око - зъб за зъб”. Все пак сме граждани на Европа.

С уважение, Ивана Д.”, завършва писмото си жалващата се българка.

Бел. ред. Писмото, с всички имена на засегнатите лица, вече е по бюрата на юристите от ВСС и експертите от здравното министерство. Еврокомисар Вера
Йоурова, обаче, е отговорила на тъжителката преди тях. Човек се пита: Трябва ли всички български граждани да се жалваме в Брюксел, понеже у нас никой не ни обръща внимание?! Всеки втори българин се оплаква от лошо здравеопазване и лошо правосъдие, дори от отказ на такова, а всеки втори политик говори за реформите и първоначалните "успехи" в тези сфери. Не е ли парадоксално това?!

Истината е, че нито съдебната ни система, нито която и да е друга лошо работеща институция у нас, ще се реформират, ако хората, работещи в тях, продължават да злоупотребяват с търпимостта ни към шуробаджанащината и корупцията в България.

Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.