”Южният” руски газопровод ще мине през България или Турция

stat
17:15  |  27 май 2016 | Бизнес / Редактор Георги Брандийски /  
Проектът за ТАП няма да попречи на руския проект за газопровод по дъното на Черно море, каза Новак Проектът за ТАП няма да попречи на руския проект за газопровод по дъното на Черно море, каза Новак
Сн.: EPA/БГНЕС

Проектът за ТАП няма да попречи на руския проект за газопровод по дъното на Черно море до Гърция и Италия, който ще мине през България или Турция.
Отчитайки договореностите и подписания меморандум за строителството, за доставките чрез подводната част на "Посейдон", може да има различни маршрути за доставката на газ и може да се разглеждат варианти той да премине както през Турция, така и през България, каза руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му въпросът за доставки на газ през Румъния не се разглежда, тъй като тази страна не граничи с Гърция.

Новак отбеляза, че изборът зависи от онези решения за развитие на инфраструктурата, които ще бъдат изработени и препоръчани от съответните страни, които ще участват в реализацията на проекта и са заинтересовани да получават руски газ.

Според Новак, Трансадриатическия газопровод (ТАП) има незначителен обем за Европа - не повече от 10 милиарда кубични метра азерски газ на този етап и то в перспектива до 2019 година.

"Разбира се, европейският потребител се нуждае от по-голям обем газ и диверсификация на маршрутите. Затова дори този проект да бъде осъществен, той не изключва необходимостта и възможността за реализация на такива проекти, за които преговаряме с нашите гръцки и италиански партньори", изтъкна министърът.

На 17 май ЕС започна строителството ТАП, който според плановете ще бъде ключов елемент от проекта "Южен газов коридор". Съоръжението с дължина над 800 км ще свърже Гърция и Италия през Адриатическо море, както и балканските страни.

България ще се свърже с ТАП чрез междусистемната газова връзка с Гърция при Петрич, която трябва да бъде открита на 13 юни.

В края на строителството на Южния газов коридор през 2019 или 2020 година по него ще бъдат доставяни 10 милиарда кубични метра газ годишно, отбелязва ТАСС.

Днес руският президент Владимир Путин е на посещение в Гърция, където една от темите на разговора ще е бъдещия газопровод.





Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.