Разходите за лекарства по рецепта стигат $1.5 трлн.

stat
09:46  |  7 декември 2016 | По света / Редактор Георги Брандийски /  
Очаква се растежът на годишните разходи за лекарства през следващите пет години да бъде 4-7 процента Очаква се растежът на годишните разходи за лекарства през следващите пет години да бъде 4-7 процента
Сн.: freeimages.com

Световните разходи за предписани по рецепта лекарства ще достигнат близо 1,5 трилиона долара до 2012 година, но темповете на растеж ще намаляват.
Това прогнозира Куинтилс ай ем ес холдинг (Quintiles IMS Holding), предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Данните, основаващи се на цените на едро, са с близо 370 милиарда долара повече спрямо очакваните разходи през 2016 година. Сметката на САЩ ще възлиза на 675 милиарда долара от общата сума. Като се отчетат очакваните намаления и отстъпки, чистите лекарствени разходи ще бъдат близо 1 трилион долара през 2021 година, посочва Куинтилс в доклада си за лекарствата до края на 2021 година.

Очаква се растежът на годишните разходи през следващите пет години да бъде 4-7 процента главно благодарение на новите лекарства за рак, диабет и автоимунни заболявания на развитите пазари.

През 2014 и 2015 година растежът на разходите за лекарства бе 9 процента, частично подхранен от скока в търсенето на нови лекарства за хепатит Це.

Докладът прогнозира, че ще се пускат средно 45 нови лекарства всяка година, което е исторически максимум.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.