Отнет лиценз остави без затраховател МО и големи компании

stat
07:43  |  22 август 2017 | Бизнес / Редактор Виктор Стефанов /  
Министерство на отбраната остана без застраховател Министерство на отбраната остана без застраховател
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg

Комисията за финансов надзор отне лиценза на застрахователя "Надежда" АД със свое решение от 17 август. Негови клиенти са МО, НЕК, АЕЦ и др.
КФН забранява на ЗК „Надежда“ АД да извършва застрахователна дейност за всички класове застраховки и да сключва нови застрахователни договори и договори по активно презастраховане по всички класове застраховки за срок от 6 месеца след 17 август.

Решението на финансовия надзор не е придружено от мотиви.

Забранява се и разпореждането с активи на дружеството до започване на производство по ликвидация или несъстоятелност. Назначен е квестор - Розалина Йорданова Градинарова-Стоянова, до назначаването от съда на синдик или до вписването на ликвидатор на дружеството.

Предстои председателят на КФН да поиска от компетентния съд да образува производство по несъстоятелност срещу ЗК „Надежда“ АД след влизане в сила на решението на финансовия надзор.

Сред клиентите на дружеството е Министерството на отбраната. Служители на министерството се оплакали пред в. "Сега", че вече се отказва изплащане на обезщетения.

"Капитал" отбелязва, че сред клиентите на ЗК "Надежда" са още НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ЧЕЗ.

Мажоритарен собственик на застрахователя е Виктор Серов, който осъществява контрол през "Ви веста холдинг", който държи 87.21% от капитала. Той е и председател на Съвета на директорите.

Серов заяви, че ще обжалва отнемането на лиценза, но и че бизнесът на дружеството е съсипан.

Министерството на отбраната, което е застраховало целия си състав в "Надежда" все още не е дало отговор какво ще се случи след отнемането на лиценза.





Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.