Борисов предложи преки гръцко-македонски преговори за името

stat
15:11  |  18 януари 2018 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  
Безплодният спор между Скопие и Атина за името на бившата югославска република Македония продължава няколко десетилетия Безплодният спор между Скопие и Атина за името на бившата югославска република Македония продължава няколко десетилетия
Сн.: Shutterstock

Бойко Борисов заяви, че премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас могат да решат дългогодишния спор за името чрез директни преговори.
Това предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

В изявление за гръцката агенция АНА-МПА Борисов каза, че е оптимист и че насърчава двамата премиери да седнат на масата и да решат проблема, както направиха той и Заев с Договора за добросъседство между Македония и България.

Борисов подчерта, че е оптимист за решаването на спора за името и предложи помощ на двамата премиери, ако им е необходима.

"София желае отлични отношения между Атина и Скопие, каквито България има и с двете страни", каза Борисов.

Специалният посредник на ООН Матю Нимиц предложи пет варианта за име на Македония.

Офертите на американския дипломат се появиха часове след приключването на преговорите в сряда вечерта между македонската и гръцката делегация в Ню Йорк в присъствието на Нимиц. Македонската бе ръководена от Васко Наумовски, а гръцката от Адамантиос Василакис.

Гръцкото правителство ще търси решение на проблема за името на Бившата югорепублика Македония (БЮРМ), което да не засяга националните интереси на Гърция, заяви от своя страна правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос,




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.