В Косово имат ”доказателства” за убийството на Иванович

stat
15:46  |  16 януари 2018 | По света / Автор Калин Каменов /  
Мястото на убийството на сръбския лидер Оливер Иванович в Косовска Митровица Мястото на убийството на сръбския лидер Оливер Иванович в Косовска Митровица
Сн.: БТА

Часова след покушението над косовския сръбски политик Оливер Иванович полицията потвърди, че на мястото на убийството са намерени "определени доказателства".

Час след нападението срещу Иванович тази сутрин около 9.15 часа местно време е открит подпален автомобил "Опел Астра" без регистрационен номер, за който полицията предполага, че е свързан с убийството, съобщава Танюг, цитирани от БТА.

 

За събитията е уведомен компетентният прокурор, който е отишъл на местопрестъплението, посочи косовската полиция.

 

По думите на началника на полицията в регион Север Бесим Хоти всички политически сили издирват нападателите. Частта на града, където е извършено убийството, е блокирана от полицията.

 

Заради убийството, кметът на Косовска Митровица Горан Ракич свика извънредна среща с представители на международните мисии КейФОР и ЕУЛЕКС и косовската полиция, на която да бъде обсъдена сигурността в града.

 

Припомняме, че Оливер Иванович бе нападнат тази сутрин от неизвестни засега лица и почина в болница от получените пет огнестрелни рани в областта на гръдния кош. Той бе нападнат пред офисите на своята Гражданска инициатива "Свобода, демокрация, истина".

 

Съпартийката и сътрудничка на Иванович Ксения Божович каза, че никой не е чул стрелбата, а раненият Иванович бил намерен пред офиса от съседка, която се връщала от пазар.

 

По думите на Божович, сътрудниците на Иванович не са знаели за някакви заплахи срещу него и той е бил човек, който никога не се оплаквал.

 

Косовският министър за завръщането на бежанците и малцинствените общности Далибор Йевтич каза, че убийството на Иванович е "своеобразен шок", който внася допълнително напрежение в и без това обтегнатата ситуация.

 

Танюг припомня, че миналата година бе запален личният автомобил на Оливер Иванович, а през 2005 г. под служебния му автомобил бе подхвърлена бомба. 

 

Президентът на Сърбия Александър Вучич пък определи убийството на Оливер Иванович като терористичен акт. "Убийството на Оливер Иванович е терористичен акт и ние ще се отнасяме към случая като такъв“, заяви сръбският държавен глава.

По-рано днес изявление по темата направи и премиерът Бойко Борисов:

"Категорично осъждам убийството на Оливер Иванович, политически лидер на Гражданска инициатива „Сърбия, демокрация, справедливост” в Косово. Всяко насилие е в противоречие с цивилизационните ценности и европейския избор на страните от Западните Балкани. Очаквам политическите елити и всички граждани да проявят зрялост и сдържаност. Върховенството на закона не може да се поставя под съмнение и вярвам, че виновните за това престъпление ще понесат своята отговорност."






Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.