Скопие маха паметниците от времето на Груевски

stat
12:24  |  22 февруари 2018 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Демонтирането на паметника на  Андон Янев - Кьосето в Скопие Демонтирането на паметника на Андон Янев - Кьосето в Скопие
Сн.: mkd.mk

Тази нощ от центъра на столицата на Македония бе премахнат един от най-оспорваните паметници от проекта "Скопие 2014".

Паметникът на революционера и войвода на ВМРО Андон Янев - Кьосето, който стоеше пред сградата на Върховния съд в центъра на Скопие, бе премахнат тази нощ, съобщи агенция МИА.

Паметникът е отнесен в складовете на металургичния завод Тито. Решение за отстраняването му издаде строителният инспекторат на скопската община Център след извършен оглед и констатацията, че не е имало решение за поставянето му.

Паметникът бе поставен в нощта на 6 срещу 7 септември 2014 г. като дарение от "Сдружението за духовно обединение на Сетинци, Попадинци и Крушоради от Лерин".

Работната група на министерството на културата установи, че при поставянето на паметника е имало много закононарушения. Отстраняването на паметника предизвика лавина от реакции в социалните мрежи.

Кметът на Скопие, социалдемократът Петре Шилегов ще обясни на специална пресконференция по-късно днес защо паметникът е бил премахнат посред нощ.

Проектът "Скопие 2014" стартира през 2009 г. и промени облика на центъра на града при управлението на предишния премиер Никола Груевски.

Малкият площад в столицата беше осеян с паметници на герои от античността. Всички легендарни личности от ВМРО бяха поставени върху коне. Повечето от тях никога не са били виждани да яздят кон.

Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.







Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.