Каракачанов: Позицията ни за Сирия е балансирана

stat
12:39  |  17 април 2018 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Красимир Каракачанов  очаква до края на май да бъде готов и проектът за флота Красимир Каракачанов очаква до края на май да бъде готов и проектът за флота
Сн.: БТА

Проектите за модернизация на авиацията и на Сухопътните войски ще бъдат подписани от министъра на отбраната и ще минат за междуведомствено съгласуване.
След съгласуването те трябва да бъдат вкарани в Министерския съвет, каза пред журналисти Красимир Каракачанов. Той очаква до края на май да бъде готов и проектът за флота.

Съюзниците ни информираха за един по-дълъг период - в рамките 72 часа, но конкретната информация аз и премиерът получихме от службата "Военна информация". Не виждам основание за критики в това отношение, нито са ни канили да участваме в подобни удари, нито са искали някаква подкрепа. 
Така Каракачанов  коментира вчерашното изказване на президента. Министърът добави, че не вижда защо по тази тема отново трябва да се търсят линии за разделение.

Информацията, по думите му, е била, че в рамките на следващите 72 часа са възможни подобни действия и трябва да сме внимателни, и ако има хора, разположени в определени региони, те да не бъдат там.

Конкретната информация за съответната нощ е била получена от военното ни разузнаване. Във връзка с казаното от президента вчера, че позицията на българското правителство по отношение на извършените въздушни удари по цели в Сирия не е била съгласувана с него, Каракачанов коментира, че позицията ни по отношение на Сирия беше изключително балансирана и с основен акцент върху това да се търси политическо решение на продължаващата вече шеста година криза там.

Не знам по този въпрос президентът да има различно мнение, както и по темата със Скрипал позицията на България беше изключително "обрана", деликатна и балансирана, заяви Каракачанов, като попита къде е различието.

По думите на Каракачанов правителството не е правило оценка на резултатите от операцията на съюзниците, а основно е наблегнало върху това, че трябва да се търси политическо решение на ситуацията в Сирия.
Не сме правили оценка на самите удари, на резултатите, и не е наша работа да го правим, добави Каракачанов, като напомни също, че не става въпрос за акция на НАТО.

В тази ситуация е хубаво да има мостове и диалог, така че дали българския президент или българският премиер ще посетят Москва, ако има такава покана - не намирам нищо лошо, коментира още Каракачанов, цитиран от БТА.
Той участва днес в дискусия за възможностите за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.