Седем полицаи от ”Сигма” обвинени за подкуп и изнудване

stat
12:20  |  1 август 2014 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Седмината служители на специализираното звено ”Сигма” са изнудвали шофьори (Сн. Архив) Седмината служители на специализираното звено ”Сигма” са изнудвали шофьори (Сн. Архив)
Сн.: novanews.bg

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения за подкуп и изнудване срещу началника на звено "Сигма" в СДВР Ивайло Василев и шестима негови подчинени.
Те бяха задържани в следобедните часове в сряда при специализирана операция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

От обвинението съобщиха, че Ивайло Василев и подчинените му - Георги Б., Йордан Дж., Филип М., Владислав Н., Стойко М. и Любомир Л. са участвали в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване. За ръководител на групата от спецпрокуратурата посочват Ивайло Василев.

Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала от януари 2013 г. Седмината служители на специализираното звено "Сигма" са изнудвали водачи на МПС да дават различни по размер подкупи, за да не бъдат санкционирани за извършени от тях нарушения на пътя.

В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства. До момента са разпитани деветима свидетели.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Ивайло Василев е наложено задържане до 72 часа, а в Специализирания наказателен съд за него ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На останалите шестима участници в групата е наложена мярка за неотклонение - парична гаранция от по 500 лева.

Групата „Сигма" към столичната полиция е създадена през лятото на 1997 г. Опазването на обществения ред е сред основните задачи на мотополицаите.
Издирването на престъпници, съпровождането им до съда или до летището при екстрадиции също са сред отговорностите на „Сигма".
Мотополицаите са придружавали и известния международен наркобос Сретен Йосич при екстрадирането му в Холандия през 2002 г.






Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.