Разкрит е подавалият сигнали за бомби на летището, НДК и НС

stat
11:53  |  13 януари 2018 | Общество / Редактор Мануел Насименто /  
Два от сигналите за бомба визирали НДК Два от сигналите за бомба визирали НДК
Сн.: БТА

Установен е подателят на телефоните обаждания за поставени взривни устройства на летище "София", НДК и Народното събрание от последните дни.
Той е на 45 години, българин и се намира в страна от Европейския съюз, каза пред журналисти директорът на СДВР Ивайло Иванов.

Извършителят е подал множество сигнали, освен до обекти в страната и до различни европейски институции, например Европейската комисия.

Иванов каза, че с партньорските служби се работи за установяване на местонахождението и задържането му.

Той добави още, че в България преди години са водени досъдебни производства срещу лицето по същия повод, като извършителят е подавал много такива сигнали.

Директорът на СДВР уточни, че от доста време подавалият сигнали не се намира в България.

Той е подал три сигнала за бомба на летище "София", два сигнала за НДК и един за Народното събрание. Сигналите са подадени на телефони с публичен достъп.

Последният сигнал е бил подаден на горещия телефон на община Кърджали. Установено, че обажданията са от чужд мобилен оператор.

Иванов напомни, че за подобно деяние в НК е предвиденото наказание - лишаване от свобода, а по Закона за тел. 112, когато са мобилизирани службите за реагиране, глобата е от 10 до 20 000 лева и е предвидено да се търси обезщетение за направените разходи от службите.
Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.