1 млн. долара награда за най-добрия учител в света

stat
07:59  |  19 март 2018 | / Редактор Таня Тодорова /  
Андрия Зафираку Андрия Зафираку
Сн.: Скрийншот

Британката Андрия Зафираку, начална учителка в проблемен район в Лондон, бе обявена за най-добър учител в света и получи награда от един милион долара.
"Поздравления на Андрия Зафираку, че спечели титлата най-добър учител в света - най-хубавата професия в света", написа в Туитър емирът на Дубай Мохамад бин Рашед Ал Мактум, след като връчи наградата на лауреатката.

На церемонията в Дубай присъства световният шампион във Формула 1, британецът Луис Хамилтън, който донесе приза със спортен болид, ескортиран от дубайската полиция.

Зафираку бе една от 10-те финалистки измежду 30 000 кандидати от целия свят, които участваха в международния конкурс за най-добър учител в света. Тя преподава в общинското училище на Алпертън - многоетнически беден район в северен Лондон, посочиха организаторите.

Научила е основни думи и фрази от 35-те езика, говорени в нейното училище - включително хинди, тамилски и гуджарати - и може да общува с учениците си и техните родители, мнозина от които са бежанци.

Освен това Зафираку е въвела реформа на учебната програма, за да я направи по-близка до всекидневието на своите ученици. Конкурсът за най-добър учител се организира за четвърти път от фондацията Варки (Varkey), работеща в Дубай.

Наградата е финансирана на траншове, с условието, че лауреатът ще остане учител най-малко пет години. Фондацията е основана от индийското семейство Варки, които са се заселили през 50-те години на миналия век в Обединените арабски емирства, по онова време британски протекторат.

Фамилията е натрупала състояние, като е изградила мрежа от частни училища, предназначени първоначално за децата на заселници от западни страни или от Индийския субконтинент, настанили се в страните от Персийския залив по времето на петролния бум, посочва АФП.




Последно в Спектър


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.