Буруджиева: Политиците трябваше да решат за конвенцията

stat
09:30  |  9 февруари 2018 | Общество / Автор Калин Каменов /  
Татяна Буруджиева смята, че Истанбулската конвенция ще направи така, че държавата да обърне внимание на домашното насилие Татяна Буруджиева смята, че Истанбулската конвенция ще направи така, че държавата да обърне внимание на домашното насилие
Сн.: Facebook

Няма нормална страна, в която има върховенство на закона и в която да не се осъжда насилието, твърди политологът Татяна Буруджиева.
Татяна Буруджиева е завършила социология. Доктор е на науките и доцент. Преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 1999 г. ръководи Научно-изследователска лаборатория за изследване на политическото поведение към Философския факултет на Алма Матер.

- Г-жо Буруджиева, защо дебатът около Истанбулската конвенция раздели така обществото. Защо се стигна да крайни мнения „за“ и „против“?

- Това е грешка на политиците. Тук ще кажа, че това е един от малкото пъти, в който ще съм съгласна с президента Плевнелиев, че ратификацията на Истанбулската конвенция трябваше да е политическо решение. Този дебат тече в Европа от години. И българските партии, които са час от европейските си семейства, не говорят само сега по темата. Те са участвали в редица разисквания и в този смисъл ми е учудваща позицията на БСП, която партията изразява в момента. Просто политиците отстъпиха от ролята си и прехвърлиха топката, ако мога така да се изразя, на обществото. И така се стигна до едно широко говорене, което в голямата си цялост изби в крайности и детайли, а не се фокусира върху проблема, който иска да реши Истанбулската конвенция – домашното насилие. Измести се фокусът и така ставаме свидетели на едно противопоставяне.

- Неточният превод на определени термини ли стресна обществото?

- Вижте, аз съм социолог и относно термините ще кажа така – те са ясно регламентирани в науката. Още от 60-те години има въведени понятия за социалната роля, които са обяснени. Ако някой иска да се запознае с тях, да разбере смисъла и значението им, нека си направи труда да прочете. Пак се връщам на това, че политиците избягаха от темата. Те някак си странят. Това, респективно, е причината да се появят трактовки в обществото, които да го разделят. Непознаването на материята, фактът, че не се обясниха нормално нещата, доведе до това, че в обществото се насади страх. Когато станем свидетели на подобно нещо, мненията „за“ и „против“ вече стават крайни. Това е проблемът у нас. Иначе за мен няма съмнение, че конвенцията ще се ратифицира. Това ще е нормалното поведение на страна, която е част от Европейския съюз.

- Станахме свидетели на това, че президентът Румен Радев и Българската православна църка заеха позиция, която още повече се явява разделителна линия. Как гледате на това?

- От страна на църквата трябва да приемем позицията им за нормална, но и тук искам да поясня нещо. Всеки човек има право да приеме определена вяра. Да изповядва религия, която му допада. Но никъде в християнството не се толерира насилието. Било то домашно или друго. Църквата следва своите строги канони. Това надали учудва някого. Истанбулската конвенция пази хората, жертви на домашно насилие. Това е смисълът й. Радев изрази опасенията и страховете на хората. Той посочи на политиците къде е проблемът. Радев ясно показа на политиците, че те, вече сформирали едно обществено мнение, което е разделено, трябва сериозно да дебатират и да си свършат работата.

- Имаме контра теза, че и сега има закони, които пазят жените?

- Няма нормална страна, в която има върховенство на закона, в която да не се осъжда насилието. Въпросът е в ефикасността на прилагането на закона. Защо се ратифицират международни конвенции. Защото това е още една превантивна мярка срещу нещо, в случая говорим за насилието над жени. Когато една страна ратифицира една конвенция, тя се съгласява с позицията на една световна общност, която мисли еднакво по даден въпрос. Когато в една държавата даден закон не работи добре, а имаме и разписана конвенция, именно международният документ може да накара държавата да работи по-добре. Когато даден проблем като домашното насилие не е бил обект на държавна политика в последните 30 години, примерно, ето сега се появява един международен документ, който кара политиците и обществото да дебатират. България е зона на трафик на хора. Това се знае. Това е проблем. Много жени се въвличат в трафик с цел проституция. Много жени страдат от домашно насилие. Много жени имат нужда от закрила. Ето тук е мястото на Истанбулската конвенция. В последно време ставаме свидетели и на това как деца стават насилници. Тревожно е. Това при тях би могло да се обясни и като модел на подражание. Насилието вкъщи поражда насилие на улицата. И тук идва ролята на държавата. А Истанбулската конвенция прави така, че държавата да обърне внимание на домашното насилие и да защити потърпевшите.






Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.