Ламбо защити пламенно онкоболните. Цветанов: Употребиха го

stat
11:02  |  14 декември 2017 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Употребен звучи като изнасилен, отвърна Стефан Данаилов на Цветан Цветанов Употребен звучи като изнасилен, отвърна Стефан Данаилов на Цветан Цветанов

Искам да заявя конфликт на интереси, защото подкрепям ветото на президента, а съм онкоболен, заяви Стефан Данаилов. Той беше употребен, отвърна Цветан Цветанов
Известният актьор и депутат от БСП каза това по време на дебатите по наложеното от президента вето върху части от бюджета на НЗОК, с които се налага мораториум върху плащанията на иновативни лекарства за онкоболни.
От БСП и ДПС защитиха позицията на държавния глава, но мнозинството  управляващи гласуваха срещу него и то беше отхвърлено.

„Затова заявявам конфликт на интереси. Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално да ви предложа нещо – не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, попита Данаилов от парламентарната трибуна, цитиран от "Фокус".

„Скъпи приятели, тук има лекари с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Да направим две групи – да се разходим из софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си“, подчерта той.

Данаилов добави, че депутатите са избрани от хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест.

„Обръщам се към вас като ваш приятел. Дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което не дай си Боже ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно. Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум“, заяви още актьорът, когато близките наричат Ламбо.

Цветанов: Данаилов беше употребен

"Уважавам го, но в днешния дебат Стефан Данаилов беше употребен. Няма човек, който да няма близък или да е загубил близък заради ракови заболявания", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Баща ми почина на 62 години от рак и затова не искам да се спекулира с темата в пленарна зала. Уважение и респект към Данаилов, но винаги трябва да се търси балансът. Казахте за младите хора, за самия вас, слагам тук и тези, които си заминаха. Трябва да търсим политики, които да стигат до хората и да предотвратим заболяванията", подчерта той.

И попита не е ли по-добре да има профилактика и диагностициране, за да живеем по-дълго.

„Можеше да излезе да говори Вежди Рашидов и той също се лекува от рак. Можехме да поканим Йорданка Фандъкова, която също преодоля онкологично заболяване. В този дебат не трябва да има популизъм и безотговорно поведение, а необходимата експертиза. Нека да не спекулираме с това, че с тези 32 молекули и увеличаването на бюджета ще се реши проблемът. Няма да се реши, нужна е превенция“, категоричен бе Цветанов.

В отговор Стефан Данаилов заяви:

„Всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю Цветанов, мислех, че имате по-високо мнение за мен. Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Каквото и да говорите и да го крещите, няма да стане по този начин. Малкият жест, който очаквах, че ще се случи от вашата ПГ, явно няма да се състои, за което искрено съжалявам“.

Рашидов: Да не се заиграваме с болестите

Тогава се намеси и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който преди време също се лекува от онкозаболяване, и коментира, че с болестите не е хубаво много да се заиграва.

„Не пожелавам на никой, и на врага. Надявам се, че г-н Цветанов не по-малко обича и уважава Стефан Данаилов. Аз тая респект и уважение към него и няма да коментирам нито една дума. Този дебат отново става много неприятен. Има ли в тази зала човек, който да желае смъртта. На всички е ясно, че и 100 млрд. лв. да стане бюджетът, има проблем с изтичането на средства“, заяви бившият министър на културата.

Той подчерта, че цял живот си е плащал здравните осигуровки и то върху високи доходи.

„Една част от високите ми доходи в КТБ - струваше 70 000 евро лечението им. Половината от тях не можеше да покрие НЗОК именно защото сме още беден народ. Аз си покрих разноските. Най-накрая един министър имаме, който казва, че трябва да спрем течовете в здравеопазването и това е министър Ананиев. Дайте да позволим на този човек да спре течовете, за да може след това да имаме дебат за здравеопазването. Смятам, че този дебат не е за тук. Вдигнат е бюджетът, не е свален бюджетът на здравеопазването. Злоупотребяваме с болестите. Да, има ги. Днес имам рожден ден и ви желая здраве“, каза още Вежди Рашидов.

Данаилов: Страхувах се, че ще умра на сцената





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.