Премиерът на Словакия готов да подаде оставка

stat
20:32  |  14 март 2018 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Премиерът на Словакия Роберт Фицо Премиерът на Словакия Роберт Фицо
Сн.: БТА

Словашкият премиер Роберт Фицо обяви, че е готов да подаде оставката си, за която настоява опозицията след убийството на журналиста Ян Куцияк.
Днес предложих оставката си на президента на републиката Андрей Киска, заяви Фицо и добави, че ако президентът приеме, е готов да се оттегли утре и да посочи нов премиер, ако президентът се съгласи да даде на неговата партия Смер правото да избере следващия лидер на правителството.

Преди броени дни няколко десетки хиляди словаци в цялата страна излязохана протест срещу корупцията и поискаха оставка на премиера Роберт Фицо.

Демонстрацията бе организирана именно заради убийството на разследващия журналист Ян Куциак, което шокира Словакия и имаше силен отзвук и в чужбина.

Разследващият журналист Ян Куциак бе застрелян с годеницата си през февруари. Той разследваше случай на връзки между високопоставени словашки политици и италиански бизнесмени, за които се подозира, че са свързани с калабрийската мафия Ндрангета.

ЕС поиска от Словакия бързо да разнищи убийството на разследващия журналист Ян Куциак и да си сътрудничи с Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), предаде Франс прес.








Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.