Честваме 137 години от Освобождението на България

stat
07:47  |  3 март 2015 | Общество / Редактор Елица Петрова /  
Хиляди хора се изкачиха на Шипка на 3 март Хиляди хора се изкачиха на Шипка на 3 март

Днес е националният празник на страната, в който България чества 137 години от Освобождението от турско робство.
 На този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Турция, който предвижда възстановяването на Княжество България.

Тържествата в София и страната продължават през целия ден. Навсякъде с ритуали бе издигнато националното ни знаме. На паметници на загиналите за свободата бяха поднесени венци и цветя, имаше и църковни церемонии в памет на загиналите.

 Военнослужещи от Сухопътните войски и над 10 000 души участваха в честванията на връх "Шипка".

Вижте снимки >>>


В 11.00 часа на пл. "Свети Александър Невски" в София се състоя официалната церемония по издигането на националното знаме. Президентът Росен Плевнелиев участва в церемонията и поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин.

По-късно бе извършена тържествена смяна на караула пред сградата на президентството по повод на националния празник. 

Българският патриарх Неофит оглави панихидата и Благодарствения молебен по повод националния празник в катедралния храм "Св. Александър Невски".

В София е обявен свободен вход за музеи и галерии във връзка с 3 март.

Военноморският музей във Варна отбелязва Националния празник с изложбата "Свободна България. Символи на държавността". Изложбата представя уникални експонати, които разкриват изграждането на символиката на държавността след Освобождението през 1878 г. Входът е свободен както в Националния военноисторически музей, така във филиалите на му във Варна – Военноморски музей и Парк-музей на бойната дружба 1444 г., както и в Музея на авиацията в Пловдив.

В Русе бе открита възстановената къща-музей "Баба Тонка". Тя е отново отворена за посетители след затварянето й през 1992 г., съобщават от Община Русе. 

В София има промени в движението по центъра във връзка с честванията днес.

От 18.30 часа на пл. "Народно събрание" в София се проведе тържествената проверка-заря по случай Националния празник на България, с която бе почетена паметта на падналите за свободата на България. Президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и произнесе слово.

От 19.30 часа в Централния военен клуб се състоя традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

"Атака" проведе традиционното си шествие за националния празник, което тази година бе под наслов "10 години "Атака", 10 години битка за България" и "От турско иго ни освободи Русия, не ЕС". 




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.