Румен Радев: Патриарх Кирил избра да си тръгне като политик

stat
11:01  |  13 март 2018 | Политика / Редактор Лилия Чалева /  
Няма да ставам заложник на емоциите, а ще работи за възраждането на българо-руските отношения, категоричен е президентът Няма да ставам заложник на емоциите, а ще работи за възраждането на българо-руските отношения, категоричен е президентът
Сн.: БТА

Посрещнах Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик, каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев.
Аз съм не само президент, но и християнин и затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи, каза държавният глава.

Според него обаче остава въпросът кой се е опитал да "похити" общия ни празник за нашето освобождение и да го превърне в повод за разделение. Кой експлоатира кризата в нашите отношения, добави още Радев.

Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история и нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство, коментира още президентът.

Той добави, че тази позиция много ясно и по категоричен начин е отстоял пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които са били на срещата.

Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които "други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят". Затова от тази среща, допълни държавният глава, предпочитам да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето освобождение.

Запитан кои са тези, Радев отговори: "Истерични политикани, демагози и платени анализатори има и в Русия, и в България. Има среди, които експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна и те не трябва да имат водеща роля в нашите отношения".

Като част от кризата президентът посочи изопачаването и преиначаването на историята и от двете страни.

Аз съм президент на Република България и много ясно го отстоях и на срещата с руския патриарх, подчерта Румен Радев.

По думите му в публикувания от руската патриаршия запис от срещата са били изнесени само думите на патриарх Кирил, но не и неговият отговор. Затова, добави той, смятам, че става въпрос за политическа режисура, в която "патриарх Кирил е бил въвлечен".

Убеден съм, че Москва ще осмисли случая, завърши Радев.

Патриарх Кирил сам започнал темата за освободителната война >>

Радев за промените в Закона за частната охранителна дейност

Пред журналисти президентът коментира и промените в Закона за частната охранителна дейност, които според него влизат в противоречие с Конституцията ни. Там много ясно е записано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, а не на търговци, получили лиценз за охранителна дейност, добави Радев.

Според него абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани. Радев обясни, че съвсем различно е това, което хората сами наемат като охрана в малките населени места. Правили ли сте репортажи за кметове, които се държат като феодали, запита президентът и продължи - сега такъв кмет вече ще си има феодална армия, която ще се издържа от държавата и това за мен не е правилно.

Президентът бе в Пловдив по повод предстоящия празник на 68-ма бригада Специални сили - 18 март, когато се навършват 75 години от сформирането на Парашутната дружинка, чийто наследник е бригадата. По време на срещите си с командасите той скочи на лоста и извъртя коремно като по устав.





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.