Борисов: Туск учел всеки ден по едно изречение на български

stat
21:19  |  11 януари 2018 | Политика / Редактор Мануел Насименто /  
Бойко Борисов на откриването на Европредседателството в Народния театър Бойко Борисов на откриването на Европредседателството в Народния театър
Сн.: БТА

Трябва да бъдем безпристрастен модератор, но и да направим така, че за всеки българин да остане усещането, че ЕС прави нещо и за него.
Това каза министър-председателят Бойко Борисов в речта си на церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър "Иван Вазов".

Премиерът заяви, че днес е имал разговори с големите европейски медии и с Доналд Туск, и по думите му тревогата във въпросите у всички е голяма.

Борисов отбеляза, че през шестте месеца на българското председателство има много събития, които трябва да започнат, други - да се развият, някои да завършат.

Той открои теми като кохезионната политика, очакваните 10 млрд. евро по-малко в европейския бюджет, проблемите в региона, в Крим, спора между ЕК и Полша, Западните Балкани, надеждата, по думите му, на техните народи, земеделската политика, киберсигурността, обща европейска отбрана, справяне с миграционната криза, която продължава да разделя Съюза.

Всичко това е в тези шест месеца на нашето председателство, трябва да се отворят много въпроси и много отговори да се дадат, каза премиерът.

Борисов добави, че с австрийския канцлер Себастиан Курц са се разбрали да се работи по такъв начин, че през 2018 г. председателствата на двете страни да вървят така, че да има максимална приемственост на темите.

"След словото на нашия приятел Доналд Туск всяка реч или изказване е неуместно", каза премиерът Борисов, който добави, че като българи трябва да оценим, че председателят на Европейския съвет е положил труд, за да покаже уважението на европейските институции към българската история и народ и добави, че Туск учел всеки ден по едно изречение на български.

Позволете ми, както винаги, първо да се обърнем към патриарха, да помолим за неговата благословия. И както е казано в Книгата - без Господа нищо не можем да направим, каза премиерът Борисов в началото на изказването си.

Церемонията тази вечер започна с изпълнение на Химна на България от Детския хор на Българското национално радио, а след изказването на Борисов прозвуча и Химнът на ЕС.





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.