Доналд Туск рецитира на български ”Отечество любезно”

stat
20:54  |  11 януари 2018 | Политика / Редактор Мануел Насименто /  
Лиляна Павлова, Доналд Туск и Бойко Борисов на откриването на Европредседателството Лиляна Павлова, Доналд Туск и Бойко Борисов на откриването на Европредседателството
Сн.: БТА

Доналд Туск произнесе на чист български език речта си за откриването на европредседателството и започна с цитат от "Отечество любезно, как хубаво си ти".
С цитат от стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти" започна речта си председателят на Европейския съвет Доналд Туск на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 в Народния театър в София.

Той посочи, че като поляк много добре разбира колко работа, кураж, решимост е струвало на българите да постигнат европейските успехи. Никой не ви е дал нищо даром, каза той.

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов, коментира Туск.

Той допълни, че историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар че в нея няма дракони. Всички бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми, посочи Доналд Туск.

Стабилност, сигурност благоденствие - това заслужават хората в този регион, коментира той. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност, допълни Туск.

Според него е добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, които не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион, заяви Туск.

"Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа.

С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите", увери Туск.

Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.