Арестуваха момиче от снимка на сп. ”Нешънъл джиографик”

stat
14:24  |  26 октомври 2016 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Афганистанката от снимка на сп. ”Нешънъл джиографик” - Шарбат Гула Афганистанката от снимка на сп. ”Нешънъл джиографик” - Шарбат Гула
Сн.: YouTube

В Пакистан е арестувана афганистанката с големи зелени очи, която се прочу, след като сп. "Нешънъл джиографик" публикува през 1985 г. нейна снимка.
Шарбат Гула, чиято снимка, дело на фотографа Стив Маккъри, й спечели прозвището Мона Лиза на афганистанската война, е била задържана в дома й в северозападния пакистански град Пешавар.

Гула е обвинена, че се опитала да получи пакистанско гражданство чрез фалшифицирани документи. Ако вината й бъде призната, тя може да бъде осъдена на седем години затвор.

Разследването срещу Гула се води от Федералната следствена агенция на Пакистан - служба, която се занимава със случаите на измама. Директорът на агенцията Имран Шахид каза, че агенти са обискирали дома на Гула и са открили в него и пакистански, и афганистански документи за самоличност.

Семейството на Гула бяга от Афганистан в Пакистан заедно с хилядите афганистански семейства по времето на съветската инвазия през 1979 г.

Фотографът Маккъри прави прочутата снимка през декември 1984 г., когато момичето е на 12 години и живее в бежански лагер на афганистанско-пакистанската граница.

Снимката се появява на корицата на сп. "Нешънъл джиографик" през юни 1985 г. и е масово използвана като илюстрация на тежкото положение на бежанците. Маккъри не разбрал името на момичето, което снимал, и по време на други пътувания до региона не успял да я открие.

Намерил я едва 17 години по-късно, през 2002 г., когато тя вече живеела в Пешавар и била омъжена. Нейният съпруг й позволил да свали бурката, за да може фотографът да я снима отново.

Миналата година пакистанското правителство взе мерки срещу афганистанските бежанци, използващи фалшиви документи, за да получат пакистанско гражданство.

В хода на операцията изникна и името на Гула като една от заподозрените. Пакистан иска да върне всичките около 2,5 милиона афганистански бежанци в родината им, защото са се превърнали в непосилно бреме за пакистанската икономика.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.