Радев предаде в Палестина послание от Израел

stat
16:03  |  22 март 2018 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Палестинският президент Махмуд Абас посрещна Румен Радев Палестинският президент Махмуд Абас посрещна Румен Радев
Сн.: ПРЕСОФИС ПРЕЗИДЕНТ

Президентът Румен Радев предаде на палестинския си колега Махмуд Абас пожеланията на държавния глава и премиера на Израел за мирни и конструктивни отношения.
Радев е на официално посещение в Палестина, след като преди това посети Израел.

На срещата в Рамала на Западния бряг на река Йордан, следа като поднесе венец на гроба на покойния палестински лидер Ясер Арафат, той заяви:

"България следва ясно изразената позиция на Европейския съюз, че решение дългосрочно и устойчиво на близкоизточния конфликт може да има само базирано на принципа на двете независими държави, живеещи в мир, сигурност и разбирателство. Затова не трябва да се отхвърлят усилията на нито една държава, която има възможност и желае да допринесе за този процес. Без да влизам в ролята на посредник, но аз предадох на президента Абас и пожеланията на президента Ривлин и на министър-председателя Нетаняху за конструктивни и мирни отношения".

От своя страна Абас каза, че Палестинската власт е готова да преговаря с Израел, но няма да приеме решения извън международната легитимност.

"Оценяваме позициите на Европейския съюз и ясните му решения за мирния процес между Израел и Палестина. Оценяваме подкрепата на Европейския съюз на палестинския народ. Ние никога не сме отрекли преговорите. Ние сме готови да участваме в преговори с Израел, но няма да приемем решение извън международната легитимност. Искаме решение, което се базира на две държави - Израел и Палестина. Палестина с границите от 1967-ма година и столица Източен Ерусалим, която ще живее в мир с държавата Израел", подчерта палестинският президент, цитиран от БНР.

По-рано, в Йерусалим, Радев призова за по-прагматични отношения между България и Израел.

"Ние сме дълбоко заинтересовани от прилагането на опита на държавата Израел в изграждането на социално ангажирано, интегрирано общество. Ние сме също така заинтересовани от диверсификацията на ресурсите. За нас възможността да внасяме и да транзитираме природен газ от новооткритите находища в Източното Средиземноморие също е важна възможност. За България е важно и доброто сътрудничество с Израел в борбата с тероризма", подчерта българският държавен глава.







Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.