Емил Христов от ГЕРБ се извини на хората с увреждания

stat
12:15  |  19 април 2018 | Политика / Редактор Лилия Чалева /  
Депутатът Емил Христов обясни, че решението за недопускане в НС на хората с увреждания е взето от охраната, а не от него лично Депутатът Емил Христов обясни, че решението за недопускане в НС на хората с увреждания е взето от охраната, а не от него лично
Сн.: БТА

Заместник-председателят на парламента Емил Христов се извини на хората с увреждания, които вчера не бяха допуснати в сградата на Народното събрание.
"Извинявам се на гражданите, които бяха разочаровани вчера. Извинявам се на всички онези, които вчера видяха това неприятно лице на парламента. Извинявам се за изкривената и достигнала до тях невярна информация. Съжалявам, че стигнахме дотам. Трябваше всички да имаме търпение, да изчакаме по-малко от 15 минути, за да изясним нещата. Щях да взема правилното решение, но не през главата на началника на охраната на парламента". Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов по повод ситуацията от вчера, при която в сградата на парламента не бяха допуснати протестиращи родители на деца с увреждания.

По думите на Христов е била представена невярна информация и затова той обясни фактологията от вчера.

В 13.30 часа гражданите са били регистрирани и са тръгнали към входа на парламента. Решението за недопускането им в сградата е взето от охраната на Народното събрание, не от мен лично, заяви Христов.

"След спирането им аз бях информиран за това, че група граждани са спрени на входа и не са допуснати, без да зная, че те имат надлежно заявени и изпълнени пропуски и без да бъда информиран от началника на охраната за какво точно става въпрос. Тъй като в момента всички бяхме в пленарно заседание, помолих за отсрочка, ставаше дума за не повече от 15 минути, за да мога да говоря с началника на охраната и да си изясня ситуацията", заяви Христов.

Той уточни, че началникът на охраната спазва правила, които са утвърдени от Народното събрание. Според тези правила никой не би могъл да се намеси в работата на началника на охраната.

"Правилно или неправилно решение са взели от охраната, това е тяхно право. Аз бих могъл да се намеся като председател, но след лична среща. По правилата единствено след лична среща и обяснение той може да промени своето решение", обясни Христов.

"Не зная как е било представено на гражданите това, но виждаме в медиите, че се спекулира, че ГЕРБ и лично Емил Христов не е допуснал граждани в НС. Няма нищо вярно в това. На мен не ми беше дадена никаква възможност да се срещна и с началника на охраната, и с гражданите и за съжаление ние ги разочаровахме", каза още той.

Под въздействието на малко по-големи политически емоции показахме на гражданите едно неприятно лице на българския парламент, посочи още Христов.

От БСП излязоха в декларация, в която заявиха, че вчерашната случка не е случайна грешка, а е политическо поведение.

"Тук не става въпрос за охраната, която не ги пуска. Защото охраната изпълняваше вашите заповеди. Лично проверих това. Аз извиках шефа на охраната, за да избегна напрежението. Основанията, на които протестиращите не бяха допуснати до сградата на Народното събрание, беше чл. 19 от правилата за вътрешния ред на НС, който гласи - продажбата на рекламни и други информационни материали в сградите на НС са забранени", заяви Иван Кутев от БСП

.В отговор от ГЕРБ заявиха, че казаното от БСП е лъжа и манипулация.

"Категорично не мога да приема обвиненията за бездушие и отказ за диалог с организациите на хората с увреждания. През последните месеци от началото на новата година сме провели в комисията, оглавявана от г-н Кутев, среща със същите тези протестиращи майки, за да обсъдим проблемите, които срещат те в грижата за своите деца.", каза Даниела Дариткова от ГЕРБ.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.