Депутатите ще избират омбудсмана с явно гласуване

stat
10:16  |  22 февруари 2018 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Заместник-омбудсманът също ще се избира с явно гласуване Заместник-омбудсманът също ще се избира с явно гласуване
Сн.: БТА

Омбудсманът вече ще се избира с явно, а не с тайно гласуване от парламента, решиха депутатите. Те приеха на второ четене промени в Закона за омбудсмана.
От БСП възразиха срещу явното гласуване при избора на омбудсман. Промяната е отстъпление на вече завоювани принципи в парламента, ще е в ущърб на тази институция и няма да позволи на добри кандидати да получат парламентарна подкрепа, заяви Жельо Бойчев от левицата.

Предложение за избор на обществен защитник ще могат да правят освен народните представители и парламентарните групи, и юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. Към изискванията за заемане на длъжността е добавено изискване за доказан опит в сферата на правата на човека.

Заместник-омбудсманът също ще се избира с явно гласуване от парламента по предложение на омбудсмана. Изрично са установени принципите на прозрачност, ефективност, плурализъм и недискриминация при подбор и назначаване на служители в институцията.

С измененията на омбудсмана се дават и нови правомощия - да отправя предложения и препоръки за насърчаване и защита на застрашените права и свободи на гражданите от частноправни субекти, както и да наблюдава и насърчава ефективното прилагане на подписани и ратифицирани международни актове в областта на правата на човека.

Предвижда се задължително уведомяване на омбудсмана при изготвяне на проекти на нормативни актове, за да може да представя становища относно нормативното засягане на правомощията му като Национален превантивен механизъм. Омбудсманът е обществен защитник, който насърчава и защитава правата на човека и основните свободи, записаха депутатите в закона.

Омбудсманът се застъпва с предвидените в този закон средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации, от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги, както и от частноправни субекти.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.