Мей загуби - парламентът пое контрола върху Брекзит

stat
07:41  |  14 декември 2017 | По света / Редактор Виктор Стефанов /  
Бунтът на нейни хора извади на показ слабостта на Мей Бунтът на нейни хора извади на показ слабостта на Мей
Сн.: БТА

Британският премиер Тереза Мей загуби само с четири гласа ключово гласуване в парламента за Брекзит заради бунт на част от собствения й консервативен лагер.
Франс прес отбелязва, че бунтът и поражението са изложили на показ слабостта на Мей в навечерието на европейска среща на върха днес и утре, предаде БТА.

Британските депутати приеха законодателна поправка, която им дава право на вето върху окончателното споразумение за Брекзит, сключено с Брюксел.

Поправката в законопроекта на Мей за излизане от ЕС снощи бе приета с 309 гласа срещу 305 гласа "против". Това стана, след като 11 разбунтували се членове на парламента от Консервативната партия на министър-председателката заявиха намерението си да гласуват против правителството.

Поправката, внесена от депутат от консервативното мнозинство - бившия главен прокурор Доминик Грийв, предвижда окончателното споразумение с Брюксел за Брекзит да бъде ратифицирано с гласуване на парламента със задължителен характер.
Според разбунтувалите се става въпрос за запазване на парламентарния суверенитет.

Това правителствено поражение може да вдъхнови и други тори за бунт, пише британският в. "Гардиън".

Британският парламент пое контрола върху процеса на излизане от ЕС, отбелязва френският в. "Монд", като цитира британската депутатка от Консервативната партия Ники Морган, която е проевропейски настроена.

Британското правителство изрази разочарование от гласуването в парламента, но каза, че няма да спре юридическата подготовка за излизането на Великобритания от ЕС, посочва Ройтерс.

"Разочаровани сме, че парламентът гласува в подкрепа на тази поправка въпреки убедителните гаранции, които представихме", отбеляза в изявление правителствена говорителка.

Поправката няма да ни попречи да подготвим набора от закони за деня на раздялата. Сега ще определим дали са необходими още промени в законопроекта за Брекзит, за да сме сигурни, че той ще изпълни основната си цел, допълни говорителката.

Поражението на Мей в парламента подчертава до каква степен в него продължава да съществува недоволство във връзка с Брекзит, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Някои законодатели все още съжаляват за парламентарното решение от 2015 г. за насрочване на референдум за Брекзит, провел се през 2016 г.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.