Родопчанин иска 50 000 лв. заради липсващ път

stat
10:39  |  16 януари 2018 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
В село Шаренска живеят общо около 200 души В село Шаренска живеят общо около 200 души
Сн.: Google maps

56-годишен мъж от маданското село Шаренска съди Община Мадан за липсата на път до дома му.
Смаил Д. е пенсионер и живее в бащиния си дом, до който се стига по пътека. След като получил сърдечен проблем, решил да търси отговорност от общината заради затрудненията от липсата на път, на които ежедневно е изложен, съобщава смолянският "Отзвук".

Искът на родопчанина е на стойност 50 000 лева обезщетение за неимуществени вреди – болки и страдания от получения на 29 април 2013 г. гръден дискомфорт на пътя до дома му, когато пренасял материали за ремонт на банята.

„Пренасяйки от 50 метра материали и стоки по хлъзгавия и разкалян път до дома ми, получих сърдечен пристъп, придружен със задух“, пише Смаил в жалбата си. Заедно с него бил и брат, който му помагал да пренасят строителните материали.

В един момент 56-годишният мъж паднал на земята, пребледнял, започнал да диша трудно, стягали го гърдите. Приет е за лечение в маданската болница. Оттогава насам е получавал няколко подобни сърдечни пристъпа след пренасяне на стоки и материали по пътя. Заболявянето се обострило отново през зимата на 2014-2015 г. – декември и януари, след като пренасял дърва „по заледения и хлъзгав общински път“.

Смаил обяснява, че с всяка изминала година пътят се стеснява и вече ширината му е около 2 метра. Мъжът от години е лишен от възможност да пренася стоки и материали до дома си с превозно средство, като „през зимата пътеката е заледена с дни и седмици“.

Къщата, в която живее Смаил, е строена от родителите му след 1970 г. Подходът към нея представлявал прокарано с трактор шосе, а сега на места е стеснен, на места е пропаднал. Според направени в общината справки, включително и по плана, до дома „има път”. Общо в село Шаренска живеят около 200 души.

Според родопчанина обаче страданията му са физически и психически, причинени от бездействието на общинското ръководство, служителите и кмета на Мадан. Те го лишават от правото и възможността да доставя и превозва стоки и материали в непосредствена близост до дома му.

Делото срещу Община Мадан е заведено през 2016 г. Назначени са две съдебно-медицински експертизи, които излизат със становище, че здравословното му състояние не е последица от физическото натоварване. Той не е бил в критично състояние, когато са го приели в болница.

Първоначално Окръжният съд в Смолян, а миналата седмица и Апелативният съд отхвърлиха исковата молба на Смаил като недоказана.

Решението обаче може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.