САЩ с нова система за предупреждения за пътувания

stat
13:20  |  11 януари 2018 | По света / Редактор Лилия Чалева /  
САЩ разделят страните на 4 зони според критериите им за сигурност в тях САЩ разделят страните на 4 зони според критериите им за сигурност в тях

САЩ огласиха нова система за предупреждение на американците за опасности при пътувания в чужбина с четири нива за безопасност на държавите и интерактивна карта.
В 4-ото ниво - „Не пътувайте“, попадат 10 военни зони и „провалени“ държави: Афганистан, Централноафриканската република, Иран, Ирак, Либия, Мали, Сомалия, Южен Судан, Сирия и Йемен.

Северна Корея също е в тази категория, като за нея има и законови ограничения, забраняващи на американци да използват паспортите си там.

Категоризирането на някои други страни може да предизвика учудване въпреки обяснението на Държавния департамент, че просто представя досегашните съвети в нов формат, отбелязва АФП.

Западноевропейски страни като Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия са поставени във 2-ро ниво - „Движете се с повишено внимание“. Те споделят тази категория със страни като Босна, Косово, Украйна, Саудитска Арабия, Египет, Китай, Мексико и др.

Авторитарният Узбекистан, заедно с други страни в Централна Азия - Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Таджикистан, е поставен в 1-вото, най-безопасно ниво - „Движете се с обичайното внимание“.

В тази категория са повечето страни в Източна и Централна Европа, сред които България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, както и скандинавските страни.

САЩ: България е сигурна държава, Косово и Босна са опасни >>

Куба е поставена в 3-то ниво - „Размислете дали да пътувате“. Тя споделя тази категория със страни като Турция, Русия и други.

Интерактивната карта е достъпна на сайта на Държавния департамент на САЩ.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.