В ”Пирогов” не знаят, че ги разследат и не са притеснени

stat
15:28  |  16 март 2018 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Шефът на ”Пирогов” проф. Асен Балтов няма да бъде сменян, докато не се докаже, че има вина Шефът на ”Пирогов” проф. Асен Балтов няма да бъде сменян, докато не се докаже, че има вина
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg Павлин Даскалов

Към настоящия момент в болница "Пирогов” не е постъпвала официална информация от прокуратурата за провеждане на каквото и да било производство или проверка.
Това заяви на брифинг говорителят на спешния център в София Мария Пойразова по повод обявеното от прокуратурата, че е разследва безстопанственост и престъпни действия в "Пирогов" и още 6 болници в страната, заради което са в тежко финансово състояние.

„В бъдеще, ако има такава действия, независимо от кой държавен орган се извършва проверката, ние ще окажем пълно съдействие”, заяви още Пойразова пред медиите.

На въпрос дали има частна структура на територията на лечебното заведение, така наречената "болница в болницата”, за каквито прокуратурата твърди, че има в някои от въпросните здравни заведения, тя отговори:

„Към момента - не”.

Попитана как ще коментира оздравителния план, който предстои да влезе в сила за лечебното заведение през следващата седмица Пойразова отговори:

„Нека да влезе. Как да коментирам нещо преди то да се е случило?”.

По-рано днес здравният министър Кирил Ананиев обяви, че "Пирогов" има нужда от преструктуриране на отделенията.

"Има например четири хирургии, четири ортопедични отделения, просто ненужни структури, ненужни началници, управленски персонал, когато може да се оптимизират тези структури", каза той.

Попитан дали ще бъдат съкращавани началници, министърът уточни:

"Не го приемайте като съкращаване на началници на отделения, а оптимизиране на отделенията, което означава по-малко административни разходи и повече разходи за лечение на хората".

Ананиев уточни, че нито директорът на "Пирогов", нито някой от тези на другите разследвани болници няма да бъде сменян, докато не се докаже, че имат вина.

Не ме притеснява проверката, заяви самият шеф на "Пирогов" Асен Балтов, срещу когото неотдавна протестираха част от лекарите и болничният персонал.

Твърдението на прокуратурата, че болницата в Кърджали е една от седемте в страната, които са на ръба на фалита не отговаря на истината, няма такова нещо, заяви междувременно директорът на лечебното заведение доц. д-р Тодор Черкезов.

По думите му нещата са пределно ясни от финансовите документи, а те са фиксирани в годишния отчет, който ще бъде представен през май.

"Научавам от медиите, че е заведено досъдебно производство и не мога да коментирам нищо повече, преди да ми бъдат връчени обвиненията", каза още Черкезов.

Днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че прокуратурата влиза в седем болници в страната, една от които е и кърджалийската, заради безстопанственост в управлението им. Според Арнаудова всички 7 болници, по които са образувани досъдебните производства, са на ръба на фалита.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.