Шефът на ”Пирогов”: Край на протестите, даваме бонусите

stat
09:20  |  13 декември 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Проф. Асен Балтов заяви, че протестите не са били истински Проф. Асен Балтов заяви, че протестите не са били истински
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg Павлин Даскалов

Протестите в „Пирогов” приключиха вчера. Основната причина за намаляване на напрежението беше, че бонусите на хората ще бъдат изплатени преди Коледа.
Това заяви пред bTV директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов по повод едноседмичните протести в лечебното заведение. Медиците поискаха оставката му заради раздутата администрация, новите трудови договори, ниско заплащане, гонения и рестрикция на консумативите.  

Според проф. Балтов, протестите са неистински и са се възползвали от отсъствието му. По думите му, всички служители на "Пирогов" са знаели за планирания му отпуск, по време на който той е бил в ЮАР на световен конгрес по травматология и ортопедия.

На въпроса би ли подал оставка заради протестите в „Пирогов”, директорът на болницата каза, че, ако протестите са истински и са аргументирани, би подал оставка, но в този случай няма никакви аргументи.

"Твърдя, че протестите са неистински, защото (…) в продължение на 9 месеца ние се мъчим да направим нещо добро и да подобрим показателите на нашата болница. Не мога да се съглася, че когато някой иска да направи една положителна реформа и да подобри състоянието на болницата, това е лошо за болницата”, категоричен бе Асен Балтов.

По думите му, блокирани сметки на лечебното заведение няма. Според Балтов зад протестите стоят хора, които вече не работят в "Пирогов".

Директорът на спешната болница уточни, че е написал съобщение до всички клиники, че допълнителното материално стимулиране вече е осчетоводено и ще бъде дадено до 22 декември. И това е било разковничето на целия протест, заяви той.

Проф. Балтов отрече обвиненията, че не достигат чаршафи и лекарства в болницата. В коментар на обвиненията, че се освобождават хора, които вършат работа като медицински служители, а се назначава администрация, професорът каза, че до момента са пенсионирани и освободени вече пенсионирани хора, навършили отдавна в пенсионна възраст.

"Съкратени са 300 т.нар. кухи щатни бройки, които стоят и попълват бройка. От медицинския персонал има освободени и уволнени 15 човека, защото са пенсионери, около петима специалисти са напуснали сами. В администрацията е открил 4 нови отдела, като три от тях са напълно задължителни", допълни шефът на "Пирогов".

Единият от отделите е вътрешният отдел, където е назначил двама души. Вторият е отдел е „Сигурност” – който също не е действал до момента. Цялата администрация е не повече от 120 души, а целият персонал на „Пирогов” е 2150 души.

"В „Пирогов” текат реформи, този раздут щат, който е бил преди години, не може да отговори на съвременното изискване, което има около нас", каза още проф. Балтов.

"Решението за забавянето на бонусите не съм го взел без да кажа на никой. Бяха уведомени всички шефове на клиники на специален главен рапорт. Взе се решение на ръководството, че ние трябва да направим един преход, за да може да имаме проследяемост какво се случва всеки месец, защото до този момент в края на всеки месец ние даваме заплати, които реално не можем да преценим колко са точно и не знаем до края на 15-то число аз не знам какво трябва да платя на края на месеца. Това е непланирано и е трудно за обезпечаване”, допълни професорът.

По думите му, предстои едно сериозно преструктуриране на клиниките, защото има  прекалено много хора, които не са разпределени правилно.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.