ГЕРБ възложи Пловдив да не взима акции от Панаира

stat
14:00  |  26 април 2017 | Политика / Редактор Георги Брандийски /  
Мажоритарен акционер в Международен панаир Пловдив е Георги Гергов Мажоритарен акционер в Международен панаир Пловдив е Георги Гергов

ГЕРБ поиска от кмета Иван Тотев да се отмени решението община Пловдив да придобие акции в Пловдивския панаир.
Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на партията на утрешната сесия (27 април) да отменят решението на Общинския съвет в града за придобиване на акции от Министерството на икономиката в Международния панаир в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Мотивът на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП, казват от партията.

Цялата схема зад сделката предполага безвъзмездно прехвърляне на държавните акции върху две общини - Варна (29%, вече одобрено) и Пловдив (20%). Георги Гергов е мажоритарен собственик на "Международен панаир - Пловдив" с 51% дял.

В последните дни Гергов се забърка в редица скандали. Оказа се, че той е посредничил за среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев. За тази му постъпка Гергов подаде оставка от ИБ на БСП. Освен това името му бе замесено и в скандала с АПИ, където прокурори влязоха да разследват строежа на АМ "Марица".

„Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, заяви Борисов.

По време на заседанието членовете на ИК на ГЕРБ се запознаха подробно с всички факти и обстоятелства около взетото решение на сесия на Общинския съвет в Община Пловдив, относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив.

Раздялата на държавата с Панаира започна в края на 2006 г. по време на Тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова.

Нека тези, които са извършвали всички сделки през 2006 година, да дадат обяснение защо подариха по този начин акциите на държавата на едно дружество, което се оказва, че е собственост на член на БСП, каза днес Цветан Цветанов.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.