Клошарят подпалвач от Пловдив остава в ареста

stat
17:48  |  25 август 2016 | Общество / Редактор Георги Брандийски /    |  видео
44-годишният Любомир Данчев отрича да е предизвикал пожара, твърди, че не е бил в склада по това време 44-годишният Любомир Данчев отрича да е предизвикал пожара, твърди, че не е бил в склада по това време
Сн.: БГНЕС
Видео: Версията " клошар" на първа проверка в съда BGNES Agency BGNES Agency

Бездомникът, обвинен за пожара в тютюневите складове в Пловдив, остава в ареста. Любомир Данчев е обвинен за умишлен палеж на един от четирите тютюневи склада.
Според съда, от събраните доказателства по делото може да се направи извода и обоснованото предположение, че той е извършил деянието. Налице е опасност Данчев да извърши друго престъпление, предвид съдебното му минало. Съществува и реална опасност той да се укрие, тъй като няма постоянен адрес и води скитнически начин на живот, смята съдебният състав.

Според съда липсват доказателства за това, че обвиняемият има склонност към паленето на пожари. Определението на Окръжния съд не е окончателно и подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив.

Разследващите твърдят, че Данчев е виновен за подпалването на сградата на улица "Екзарх Йосиф" 13, от която се разпространиха пламъци и към съседните постройки - паметници на културата.

На влизане в съдебната зала Данчев каза, че не е виновен и не той е запалил сградата.

До задържането на 44-годишния бездомник се стигна след предоставянето на разследващите на видео материал от началото на пожара. На кадрите се вижда как Любомир Данчев влиза и излиза от постройката и минути по-късно от нея се издигат пушек и пламъци.

От прокуратурата обявиха, след задържането му, че е обитавал стаята на четвъртия етаж на запустелия склад от няколко години. Там той е живял без ток и вода и с оскъдна покъщнина. Данчев има множество криминални прояви. При вече приключилия оглед на местопроизшествието е открит катинар, който може би е същият, с който Данчев е заключвал целия етаж, така че никой друг да няма достъп.

Защитници на обвиняемия са председателят и зам.-председателят на Адвокатската колегия в Пловдив - Стефан Левашки и Зоя Тошкова, по тяхно изрично желание, про боно. Адвокат Тошкова вече определи подзащитния си като "необходимия грешник", намерен от прокуратурата.

Прокурорът отказа да се задълбава върху квалификацията умишлен или неумишлен пожар, защото, според него, това нямало особено значение. Изводът му е, че клошарят е запалил сградата със цигара. Той каза още, че Данчев има прекратено следствено дело преди повече от 15 години, впоследствие е съден още поне три пъти, като третият път е лежал в затвора една година за грабеж на стойност 63 лева.

"Има свидетелски показания за пожари, които той може би е причинявал, но категорични доказателства липсват - два-три пъти е горяла бащината му къща, още две изоставени сгради, в които се е подслонявал, също са познали огъня", казва обвинението.

Прокурорът цитира свидетел, според когото: „Където е минал Любо, все гори”.

Адвокат Тошкова решително се противопостави на квалификацията за умисъл, като цитира Наказателния кодекс - най-тежкото наказание за неумишлен палеж е до 5 години, докато при умисъл горната граница е 15. Тя запита, как така с една цигара може да се запали цяла сграда, и предложи да се проведе следствен експеримент, за да се види дали това е възможно.

Натривките по ръцете на Данчев след пожара не показват наличие на следи от запалителна течност. Той казва, че не се познава със собствениците и няма и свидетели да твърдят обратното.

Тошкова цитира о свидетелско показание на пожарникаря, който е разбил катинара и е влязъл вътре в стаята, посочена и от обвиняемия, и от свидетели, за негово убежище.

Пожарникарят Христо Димитров твърди, че е горял таванът, а не самата стая. Това отговаря и на впечатленията на първите очевидци, които твърдят, че пожарът е бил първоначално на покрива, подчерта адвокатът.

По време на делото Любомир Данчев се държеше като човек, който недотам разбира какво се случва, макар че в комплексната съдебно-психиатрична експертиза той е признат за годен да отговаря за постъпките си. Питаше на висок глас кога ще го пуснат, трепереше, поведението му не беше твърде адекватно, съобщава БГНЕС.

Любомир Данчев или версия "клошар" е основна, но не единствената основна версия, каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Според окръжния прокурор Румен Попов, криминалното деяние в случая дори не е основното.

АНКЕТА: Кой е виновен за пожара?




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.