Тираджии на ”нокти”, карат ги да почиват на 3 седмици

stat
20:06  |  23 март 2018 | Бизнес / Редактор Георги Брандийски /  
От бранша предупредиха, че около 100 000 шофьори на камиони може да останат без работа От бранша предупредиха, че около 100 000 шофьори на камиони може да останат без работа

Шофьори на тирове скочиха срещу предложение на МТИТ, което ги задължава да почиват задължително у дома след 3 седмичен курс.
От бранша предупредиха, че около 100 000 шофьори на камиони може да останат без работа, ако бъдат задължени да се прибират у дома поне веднъж на три или шест седмици.

В предложения на Европейския парламент пише, че водачите трябва така да организират работата си, че да се върнат у дома за седмична почивка най-малко веднъж в рамките на три поредни седмици.

Това ще ощети не само шофьорите, а и техните шефове, казват от бранша. Ако ги докараме в България след 3 седмичен курс, няма как да ги изкараме навън, казват превозвачи.

От Министерството на транспорта твърдят, че написаното в регламента вече е променено.

„Трите седмици, които се споменават в ефира, не са три, а шест седмици. У дома не значи прибиране по адресна регистрация. У дома е много общо понятие. То вече отпадна”, обясни зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

От транспортното министерство уточниха, че целта е да има еднакви правила за шофьорите в рамките на ЕС.

Ако до един месец няма промяна, от бранша заплашват със затваряне на граници и протестни действия в столицата.




Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.