Патриотите склонни да подкрепят Конвенцията под условие

stat
15:58  |  17 януари 2018 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Борис Ячев: Още в началото казахме, че ще подкрепим конвенцията, ако има уточняваща декларация Борис Ячев: Още в началото казахме, че ще подкрепим конвенцията, ако има уточняваща декларация
Сн.: YouTube

Обединените патриоти ще решат дали да подкрепят Истанбулската конвенция в пленарна зала след като видят новия превод.
Това заяви депутатът от Обединени патриоти Борис Ячев. Де факто се оказва, че те са склонни да подкрепят конвенцията, но под условие. 
Попитан дали Обединени патриоти ще подкрепят новия превод на конвенцията, ако им се хареса, Ячев посочи, че не вижда причина да не го направи.

"Това ще бъде нов превод на съществуващ документ. Няма как да се пренапише наново конвенцията", обясни Ячев. Той дори припомни, че още, когато се заговори за проблема в Истанбулската конвенция, патриотите са обявили, че става въпрос за некоректен превод.

Ячев заяви, че ОП са казали още в началото на дебата, че ще подкрепят конвенцията, ако към нея има уточняваща декларация или нов превод. Все още обаче решение на Парламентарната група няма и този въпрос ще се обсъжда тепърва.

Припомняме, патриотите бяха най-големите противници за ратифицирането на Истанбулската конвенция. Преди две седмици в официално свое съобщение от ВМРО изтъкнаха, че международни лобита натискат България да узаконим "третия пол" и се обявиха категорично срещу Истанбулската конвенция. Също против приемането на конвенцията се обяви и БСП, макар и позицията да беше разкритикувана от бившия лидер на социалистите Сергей Станишев.

Предстои конвенцията да влезе и в дневния ред на Народното събрание, след като тя бе одобрена от Министерски съвет, макар и срещу нея да имаше осем министри, сред които са и тези от патриотите. 




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.