Радев пилотира френски изтребител ”Рафал”: Носталгично ми е

stat
13:56  |  6 декември 2017 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Румен Радев изпълни полет на изтребител ”Рафал” от базата в Сен-Дизие Румен Радев изпълни полет на изтребител ”Рафал” от базата в Сен-Дизие
Сн.: БТА

Президентът Румен Радев пилотира многоцелеви изтребител "Рафал" в последния ден от визитата си във Франция.
Полетът започна в 11:30 часа местно време и продължи 1 час и 45 минути. Радев публикува на своята Facebook страница подготовката за излитане от базата Сен- Дизие.

Заедно с президента в изтребителя имаше и френски пилот. Това беше първият полет на Радев на "Рафал".

"Френският самолет надмина очакванията ми, чувствам се носталгично след полета", каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като изпълни полета с изтребителя.

"Чел съм много за "Рафал“, но това, което можах да видя днес, надмина далеч очакванията ми. Наистина невероятен самолет, който може да изпълни в един полет широк спектър от мисии. Самолет, който се отличава с много мощ, невероятна маневреност, изключително добро електронно оборудване, невероятно сливане интеграция на всички сензори“, обясни държавният глава.

На въпрос имало ли е напрегнат момент по време на полета, Радев заяви: 

"Имаше, когато се бихме с другия самолет. Излизахме неутрално. Два пъти опитвахме да победим, на два пъти имахме шанс“.

По думите му това е самолет, който може да предостави на летеца всичко. 
Във връзка с това как се е сработил с другия летец, президентът заяви:

"Летците се разбираме много лесно. Във въздуха нещата стават с кратки фрази, няма време за повече“.

Радев уточни, е управлявал самолета в по-голямата част от полета.

"За мен беше предизвикателство не пилотирането на самолета, а справянето с информацията на борда, защото тук имаме страшно много сензори, които дават едно невероятно количество информация на няколко дисплея. Тези неща искат много сериозно изучаване. Летците са тези, които правят Военновъздушните сили, Франция разполага с невероятни летци“, коментира Румен Радев.

На въпрос може ли България да си позволи подобен изтребител, държавният глава заяви:

"Бих се радвал ако може. Първо трябва да се изпрати искане за предоставяне на информация до държавата Франция, когато се предостави цената и условията, тогава ще можем да разберем“.

Относно това дали „Рафал“ може да бъде включен в процедурата сега, при положение, че е подновена от НС, Румен Радев заяви:

"След като искаме да отворим по-широко ветрилото, да дадем по-големи възможности, за да имаме по-голям избор, мисля че е нормално да включим и този самолет“.

По думите му като способности самолетът е невероятен, но това е недостатъчно.

"Тук са много важни и условията, при които той ще се поддържа, каква ще бъде цената на придобиване и най-важното – цената на поддръжката. Не мога да кажа каква е цената му. С президента с Макрон не сме говорили на тази тема. За самолета има много сложно наземно и друго оборудване, така че той да може да се поддържа – това е технология, това е система, а не просто да купим един самолет“, каза Радев.

"Това е една невероятна професия, която изтъква всички качества – работиш на ръба на интелектуалните, физическите и психическите си възможности. Преживяването е невероятно – летяхме, бихме се с друг самолет, бомбардирахме. Самолетът има такъв радар, който дава пълна картина, и въпреки че летяхме високо над облаците, ние виждахме всичко чрез него. Просто възможностите са невероятни“, допълни държавният глава.


Полетът е специален подарък от френския президент Еманюел Макрон, по чиято покана е на визита Радев.

"Мисля, че България има много възможности, с които можем да върнем този подарък на президента Еманюел Макрон. Но за мен беше прекрасен подарък“, каза още президентът Румен Радев. 

Това е втори полет на Радев на военен самолет, откакто е президент. През лятото той летя на американски изтребител Ф-15 С по време на съвместно учение между САЩ и България у нас.

"Рафал“ е многоцелеви изтребител от последното поколение на френския самолетостроителен концерн "Дасо".

При посещението си във Франция Радев проведе среща с колегата си Еманюел Макрон в Париж. Във вторник вечерта президентът и съпругата му Десислава се срещнаха с високопоставени личности от френския елит в Париж. Сред присъстващите бе и Ирина Бокова.
 

Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.