Полша събаря комунистическите паметници

stat
16:07  |  22 юни 2017 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Около 250 паметници са посветени на Червената армия. Около 250 паметници са посветени на Червената армия.
Сн.: БТА

Полският парламент прие законови промени за демонтиране на паметниците на Червената армия, комунизма или друг тоталитарен строй.
Полският парламент прие поправки в закона за забрана на пропагандата на комунизма или на друг тоталитарен строй, с които се променят названия на на сгради и обекти, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Те предвиждат събаряне на паметници от съветската епоха, включително и на мемориали в чест на Червената армия.

Вижте снимки >>>

Поправките ще влязат в сила три месеца след като бъдат обнародвани.

Повечето партии, влизащи в Сейма, подкрепиха промените на първо и второ четене. За тях днес гласуваха 408 членове на долната камара на полския парламент, 7 бяха против, а 15 се въздържаха.

В обновения закон се казва, че паметници и други подобни обекти "не могат да почитат паметта на лица, организации, събития или дати, символизиращи комунизма или друг тоталитарен строй".

Към тези мемориали не спадат паметници, разположени на територията на гробища или на територията на други погребения, обекти, които не са изложени на всеобщ показ или които се демонстрират за научни цели, като произведения на изкуството, а също монументи, внесени в списъка на архитектурните паметници.

Полският парламент предлага онези мемориали, които не влизат в тези категории, да бъдат демонтирани в течение на 12 месеца от влизането на поправките в сила.

Според експерти на територията на Полша има поне 469 такива обекта, като около 250 от тях са посветени на Червената армия.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.