Увеличиха гарантирания минимален доход на 75 лв.

stat
15:53  |  13 декември 2017 | Общество / Редактор Георги Брандийски /  
Гарантираният минимален доход се използва като база за определяне на границите за достъп до социални помощи Гарантираният минимален доход се използва като база за определяне на границите за достъп до социални помощи
Сн.: Shutterstock

Гарантираният минимален доход ще се повиши на 75 лв. от 1 януари 2018 година, реши правителството.

Новият размер е с 10 лв. повече отколкото е в момента, съобщи пресслужбата на кабинета. Целта е да се подобри системата за социална закрила на най-уязвимите групи.

Гарантираният минимален доход се използва като база за определяне на границите за достъп до подпомагане и на размера на социалните помощи с цел осигуряване на минимален доход за задоволяване на основни жизнени потребности на лицата съобразно тяхната възраст, семейно положение, здравословно, доходно и имуществено състояние.

Увеличението му ще повиши с 15 на сто размера на месечните добавки за социална интеграция, изплащани по Закона за интеграция на хората с увреждания. Ръст ще има и при месечните и еднократните помощи по Закона за социалното подпомагане и на помощите, регламентирани в Закона за закрила на детето.

Друг положителен ефект от повишението на гарантирания минимален доход ще е разширяването на обхвата на подпомаганите с месечни социални помощи, целеви помощи за отопление и целеви помощи за наем на общинско жилище.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.