Посланик: Не вярваме на Лондон, да извикаме Поаро

stat
18:33  |  22 март 2018 | По света / Редактор Георги Брандийски /  
Историята е показала, че достоверността на британските изявления трябва да се проверява, каза Александър Яковенко Историята е показала, че достоверността на британските изявления трябва да се проверява, каза Александър Яковенко
Сн.: БТА

Великобритания има традиция в погазването на международното право и не може да й се има доверие за разследването на отравянето на Сергей Скрипал
Това обяви руският посланик в Обединеното кралство Александър Яковенко.

Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеряму Юлия бяха отровени с боен газ "Новичок" в Лондон. Великобритания обвини за това Русия и лично Путин.

Пред репортери Яковенко каза, че Великобритания е обвинила Русия за атаката с нервнопаралитично вещество срещу Скрипал и дъщеря му от 4 март, но не е представила никакви доказателства. Той заяви, че страната му не може да приеме британските думи за чиста монета и обвини Обединеното кралство, че "има традиции в погазването на международното право и подвеждането на международната общност".

По думите му историята е показала, че достоверността на британските изявления трябва да се проверява. Искаме пълна прозрачност при разследването и пълно съдействие с Русия и Организацията за забрана на химическите оръжия, каза той.

Скрипал и дъщеря му остават в болница в тежко състояние. За решаване на загадката с отравянето на Скрипал трябва да бъде извикан някой като героя от криминалните романи на Агата Кристи инспектор Поаро, заяви Яковенко, цитиран от Ройтерс и БТА.

На пресконференцията си посланикът защити публикация на руското посолство по темата в Туитър след журналистически въпрос дали с оглед на нея Русия не се отнася към случая "Скрипал" като към някаква шега. В нея то беше написало, че понеже няма никакви доказателства за случилото се, в Солсбъри трябва да дойде някой като Поаро.

"Не разполагаме с никаква информация", каза Яковенко. "Разследването е засекретено. Не знаем какви са мотивите на британското правителство и затова в съобщението се казва следното: случаят е толкова сложен, затова ни е нужна, да кажем, мъдростта на някого като Поаро".

Яковенко заяви, че няма никакви връзки с компанията "Кембридж аналитика". Руският посланик каза това в отговор на въпрос защо е бил сниман заедно с Александър Никс, временно отстранения от длъжност изпълнителен директор на компанията.

"Един ден ме поканиха в клуба по поло на Уиндзор, където голямата награда беше руската водка "Иван Грозни". Организаторите ме попитаха защо не връча наградата на състезателите от отбора", каза той. "Раздадох я на може би 10-12 господа и това беше единственият път, в който съм срещал този господин. Но снимката е добра, харесва ми."

Яковенко увери, че по време на Световното първенство по футбол в Русия сигурността на футболните привърженици от Великобритания ще бъде напълно гарантирана, предаде Франс прес.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.