Култът към личността се завръща в Китай

stat
10:13  |  11 март 2018 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  
Китайският президент Си Цзинпин съсредоточава все повече еднолична власт в ръцете си Китайският президент Си Цзинпин съсредоточава все повече еднолична власт в ръцете си
Сн.: БТА

Китайският президент е обект на култ към личността, какъвто не е имало от времето на Мао. Конституционни промени му позволиха да остане на власт неограничено.
Китайският президент Си Цзинпин, който се готви да управлява Китай безсрочно, е в центъра на най-упоритите усилия на Комунистическата партия за създаване на култ към личността след смъртта на основателя на Народната република Мао Цзедун през 1976 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ликът на Си е на първа страница в държавните вестници, излъчва се с часове по телевизията, стои на корицата на списания, на плакати, продавани по пазарите, на билбордовете край парковете и на табели по тротоарите.

Телевизията често описва Си като човек, обожаван от всички - от работниците в заводите и фермерите до космическите инженери и войниците, които редовно го аплодират по няколко минути.

Тези усилия върнаха спомените за огромните промени в периода на т.нар. Културна революция на Мао. Партийни говорители отричат подобни коментари, твърдейки, че Си е ядрото на своя седемчленен Постоянен комитет, а не е самотен автократ.

Парламентът на Китай одобри с почти пълно единодушие промени в конституцията, с които се премахва ограничението върху броя мандати за председателя (президента) на КНР. Промяната означава, че президентът Си Цзинпин ще може да остане на поста си неограничено дълго, предадоха осведомителните агенции.

Реформата слага край на системата, наложена през 1982 г. от бившия китайски лидер Дън Сяопин с цел да не се повтарят занапред кръвопролитията през пожизнената диктатура на Мао Цзедун и в частност хаотичната Културна революция от 1966-1976 г.

Преминаването към еднолично управление на Си засилва опасенията, че Пекин подкопава опитите да се осуетят крайностите на автократичното управление и да се изработи стабилна и предвидима регулация в икономиката.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.