След оставката президентът свика партиите на консултации

stat
12:26  |  24 юли 2014 | Политика / Редактор Гергана Мишева /  
Президентът Росен Плевнелиев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов Президентът Росен Плевнелиев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Сн.: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви след гласуваната от НС оставка на кабинета, че ще върне връчения му мандат за кабинет веднага.
"Аз съм си подготвил папката. Надявам се президентът сега да ни събере и още веднага, след като минат консултациите с политическите сили, да остана за една минута да му връча отказа от мандат за този парламент", каза той.

Президентът Росен Плевнелиев свика консултации с парламентарните групи в 42-ото НС в 15 часа. Ще се обсъждат бъдещите действия на партиите след  гласуваната от НС оставка на кабинета до насрочване на дата за предсрочни парламентарни избори.

За консултациите в президентството дойдоха Лютви Местан, Йордан Цонев, Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Атанас Мерджанов и други.

Намирам като доста прибързан ход от страна на президента свикването на консултации в деня на гласуването на оставката на кабинета, заяви пред журналисти председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов на влизане в сградата на президентството. Той добави, че ще участва в консултациите от уважение към президентската институция.

В момента заседава Националният съвет на БСП – след два дни ще се състои конгресът на партията, каза още Мерджанов.

По-рано лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че очаква бързи консултации.

„Очаквам и днес всички лидери на парламентарно представените политически сили да заявяват, че няма да правят опит за реализиране на какъвто и да е друг мандат в рамките на 42-то Народното събрание”, обясни Местан.

Той допълни, че няма да реализират мандат в този парламент, което означава светкавично връщане на мандата.

След консултациите с основните партии в края на юни президентът Плевнелиев обяви, че на 6 август ще разпусне 42-то Народно събрание и ще назначи служебен кабинет. На 5 август той ще обяви приоритетите на служебното правителство. Договорено бе предсрочните избори да са на 5 октомври.

Процедурата

Според Конституцията след като НС приеме оставката на кабинета, президентът провежда консултации с парламентарно представените партии.
Той връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер на първата партия според резултатите от изборите през 2013 г. (ГЕРБ). От партията имат най-много 7 дни да съставят кабинет или да върнат мандата. Ако върнат, президентът връчва мандат на втората партия, а ако се наложи - на третата.

Процедурата може да продължи най-много 21 дни. Ако никоя партия не състави кабинет, както се очаква да се случи сега, президентът разпуска НС, насрочва дата за избори, които трябва да са в следващите 60 дни.

След това съставя служебен кабинет, чиято основна задача е организирането на предсрочните избори.






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.