”Святата” република на Радев

stat
16:44  |  20 февруари 2018 | Политика / Автор Виктор Стефанов /  
Румен Радев участва във възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски Румен Радев участва във възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски
Сн.: БТА

Президентът Радев продължава да бомбардира публиката с думи, които тя иска да чуе.
Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение, каза държавният глава в словото си по повод 145-годишнината от обесването на Левски.

Президентът призовава с „дружни усилия да сбъднем идеала на Левски, макар добре да съзнава, че това е непостижима цел. Няма „чисти и свети“ републики, монархии, диктатури и пр. обществени строеве. Никой не го е постигнал.

Все пак Радев признава, че постигането на този идеал е „дългосрочна програма“ и изрича, че „републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички“. И пита: А колко още ще трябва, за да стане републиката „чиста и свята“?

Така Радев и в слово за Апостола остана верен на познатата за него опозиционност, която явно се харесва.

Президентът все пак опита да приземи „чистата и свята република“: „справедливост и законност е задача на всяко поколение. Нашето още не я е постигнало. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола“.

Не за пръв път Радев прави гръмко изявление по време на важно честване. В първото си новогодишно слово той пося песимизъм, като каза, че добрите намерения, надежди и заричания, с които всеки от нас свързва смяната на годините, често угасват още през януари... В речта си за Деня на народните будители, който България отбелязва на 1 ноември, Радев каза, че "наистина будителят не е интелектуалец по европейски образец, това е наша, българска духовна категория". Може да е българска, но е и европейска. Едва ли някой ще оспори, че именно будителите са работели преди Освобождението за независима, свободна, европейска България!?

Няма за какво да обвиняваме Радев, той ще се учи в движение на политика, каза Вежди Рашидов във връзка с изпуснатата от президента реплика за шербета.

Може би обиден, че срещите на европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск и на българския премиер Бойко Борисов с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Варна ще минат без него, държавният глава заяви, че България трябва да настоява за своите интереси, а не срещите да се свеждат до домакина, който разнася шербет.

Напротив, Ердоган ще бъде приет хладно от домакините си - поне от първите двама, и може да се очакват по-скоро горчиви за него срещи предвид липсата на напредък в 55-годишния път на Турция към ЕС.





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.