Радев за Истанбулската конвенция: Знаем ли какво подписваме?

stat
17:19  |  10 януари 2018 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Безотговорно е да няма дебат по въпроса, смята Румен Радев Безотговорно е да няма дебат по въпроса, смята Румен Радев

Необходим е дебат за Истанбулската конвенция – трябва да знаем какво се подписва и ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели.
Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.

„За мен първо е нужно да има изчерпващ дебат по темата. Виждате, че случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, държавни институции и обществото. Това е много сериозно“, коментира държавният глава.

Радев обърна внимание, че България и сега има закони, защитаващи правата на жените и децата при домашно насилие.

„Не можем да ги приложим явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията и съда тук и сега“, каза още той.

Какво ни казва Истанбулската конвенция >>

От партията, която издигна и подкрепя президента - БСП, вече заявиха, че няма да подкрепят конвенцията.

Попитан дали го притесняват очакваните 9 протеста утре в контекста на председателството на Съвета на ЕС, Радев посочи, че тези протести не би трябвало да притесняват него.

„България е демократична страна. Всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи. Разбира се, в законово установените форми“, допълни той.

По повод факта, че Правната комисия в парламента отхвърли наложеното от него вето върху антикорупционния закон, държавният глава каза, че не е изненадан и очевидно няма политическа воля за борба с корупцията.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.