Даниел Митов и заместникът му в МВнР отиват на съд

stat
11:50  |  12 декември 2017 | Политика / Редактор Надежда Христова /  
Даниел Митов е обвиняем за безстопанственост Даниел Митов е обвиняем за безстопанственост
Сн.: БТА

Софийска градска прокуратура внася днес в спецсъда обвинителен акт срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин.
Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин в безстопанственост, съобщиха от държавното обвинение.

Бившият външен министър ще отговаря пред магистратите за това, че в периода от 15 януари 2016 г. до 22 юли с.г., при условията на продължавано престъпление, не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество, и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв. за Министерство на външните работи.

В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерство на земеделието и храните, Митов е задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

Даниел Митов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Христо Ангеличин пък е обвинен в това, че за същия период в нарушение на задълженията си като зам.-външен министър да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция.

В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение.

Според прокуратурата, вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка, МВнР е сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с земеделското министерство, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество.

С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Предстои насрочване на делото от съда.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.