София осъмна с плакати ”Какво криете” по делото ”Белене”

stat
08:00  |  28 септември 2016 | Политика / Редактор Виктор Стефанов /  
Плакати ”Какво криете” посрещнаха депутатите Плакати ”Какво криете” посрещнаха депутатите

Какво криете за арбитражното дело за АЕЦ "Белене" пита "Протестна мрежа", по чиято инициатива София осъмна облепена с плакати под това мото.
Депутатите не са виждали решението на арбитражния съд, но днес ще си вдигнат ръката за 1,2 милиарда бюджетни пари – заем към НЕК, се казва в съобщение на организацията.

"Без да се знае цялата истина за „черната дупка“ АЕЦ „Белене“ и как се стигна дотук, не можете да се разпореждате с публичните пари. Кой какво е подписвал, каква отговорност е понесъл и какво още следва – са ключови въпроси. Затова питаме: Какво криете? Обществото трябва да знае!", категоричен е призивът на "Протестна мрежа".

Вижте снимки >>

Парламентът днес ще гласува на второ четене закон за отпускане на държавен заем за Националната електрическа компания, с който тя да плати на "Атомстройекспорт" за поръчано и произведено оборудване за АЕЦ "Белене". Вчера бюджетната комисия одобри законопроекта. Опозицията от БСП и част от Реформаторския блок бяха против.

В проекта не е заложена сума на държавния заем - обвиненията са, че се подписва "празен чек". Управляващите отричат с аргумента, че присъдената сума е известна.

По съдебното решение НЕК е длъжна да плати на "Атомстройекспорт" над 620 млн. евро, като за част от сумата (лихвени плащания) страната ни обжалва заради техническа грешка. Да се поправи тази грешка настоя вчера в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин премиерът Бойко Борисов.

В същото време се трупа лихва от 324 000 лева на ден, т.е. на всеки три дни НЕК генерира разход на лихви в размер на 1 милион, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. 

"Атомстройекспорт" обяви по-рано, че министър Петкова е обещала, НЕК да плати 400 млн. евро до края на годината.

Менда Стоянова: Нищо не крием

Нищо не крием! Благодарение на ГЕРБ и на извършената проверка са ясни фактите и обстоятелствата около случая “Белене“. Агенцията за финансова инспекция извърши няколко проверки, каза по БНР председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя добави, че в арбитражното решение се съдържа търговска тайна и затова то не може да бъде публично огласено.

Всеки депутат обаче, който по закон има право да получава информация във връзка с дейността си, може да получи достъп до това арбитражно решение, каза Стоянова и уточни, че решението на Международния арбитражен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

По нейните думи твърдението на БСП, че ще се плати “празен чек“ за “Белене“ е спекулация.

Самият законопроект препраща и се позовава на арбитражното решение, където са записани ясни и точни параметри - главницата, която трябва да се плати, и лихвите, които текат за всеки ден. Въпрос на аритметика е, в зависимост от това кога ще плати държавата, да се сметнат какви допълнителни лихви ще се платят, обясни Менда Стоянова.


АЕЦ "Белене" - дати и решения >>

АНКЕТА:  Интересува ли ви "сериалът" с АЕЦ "Белене"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Приватизация или държавно участие за АЕЦ "Белене"






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.