Проучване: Светът се приближава до война

stat
15:47  |  17 януари 2018 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Хибридната война вече се води с пълна сила, ще има ли и гореща Хибридната война вече се води с пълна сила, ще има ли и гореща
Сн.: Shutterstock

Мнозинството ръководители на компании и учени са на мнение, че се повишава рискът от конфронтация между големите сили.
Това показват данните от публикувано днес проучване на Световния икономически форум, съобщи БТА. От близо 1000 включили се в годишната анкетата за оценка на бъдещите рискове участници, 93 % посочват, че политическите и икономическите търкания между големите световни сили ще се задълбочат.

Близо 80 процента са на мнение, че рисковете, свързани с война, в която участват големи държави, ще бъдат по-големи, отколкото през 2017 година. Проучването е направено преди срещата в Давос на Световния икономически форум, в която от 23 до 26 януари ще участват рекорден брой световни лидери.

Въпреки усещането за по-малка сигурност в световен мащаб, природните катаклизми за втора поредна година оглавяват списъка с най-вероятните опасности за тази година. Притесненията, свързани с масовата миграция, са изпаднали от водещите пет риска в класацията, но природните бедствия са се възприемат като втора най-вероятна опасност.

Ураганите и пожарите в САЩ повишиха световните разходи за преодоляване на бедствия до 306 милиарда долара през 2017 година или с 63 процента повече спрямо предходната година, отчете Суис ре. Кибератаките, измамите с лични данни и кражбите на лични данни са сред петте най-вероятни опасности за 2018 година.

Около две трети от включилите се в анкетата са европейци и северноамериканци, които са заети в бизнеса или са от научните среди.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.