Туристи: Сменят мелнишките калдъръми с павета

stat
13:03  |  17 януари 2018 | Общество / Редактор Лилия Чалева /  
Мелник - едно от най-живописните градчета на България и прочуто с виното си Мелник - едно от най-живописните градчета на България и прочуто с виното си
Сн.: Bulphoto

Министерството на културата е разпоредило проверка във връзка с информацията, че е започнало премахване на калдъръмите и заменянето им с павета в Мелник.
Оттам уточняват, че ще излязат с позиция по казуса, едва след като изяснят фактите около него.

До проверката се стигна след като десетки туристи съобщиха пред "Фокус", че в Мелник е започнало нерегламентирано премахване на калдъръмите и заменянето им с павета. Става дума за дясната улица, която се намира покрай реката, и е с автентичен възрожденски стил. Работниците, които работят в района, обяснили дейността си с това, че извършват дейността по нареждане на кмета на града.

Кметът на Мелник Наско Петев отрече да се заменят калдъръмите с павета. В момента се поставяли павета, но не на калдъръм. Според него калдъръмът е много далеч от паветата.
"Павета се поставиха преди 5 години, преди 1 година в района до хранителния магазин. В момента продължаваме поставянето им, но не на калдъръм, а на пясък“, добави Петев.

Кметът на Община Сандански Кирил Котев също отрече за подмяна на калдъръмите в града и обвини опозицията, че разпространява невярна информация.

„Там правим ремонт на настилката, но не се махат калдъръмите, за да се заместят с павета“, каза Котев.

На въпрос дали компрометираните участъци се заменят с нови павета, той посочи: "Там, където дето липсват и са отнесени от дъждовете - да, попълваме ги“, добави Котев.

Според него цялата настилка в Мелник е за пренареждане. "Миналата година пренаредихме една част, сега продължаваме“, заяви Кирил Котев.

Той добави, че освен ремонт на настилката се прави и възстановяване на подпорната стена на канала, тъй като миналата година на фестивала „Златен грозд“ една кола е пропаднала, защото се е срутила стената.

"Местните жители даже настояваха тези неща да се случат и се радват. Аз не мисля, че информацията, която ви дават е от местни жители, а са хора от някоя от двете опозиционни партии, които просто излизат със становище, че са туристи“, подчерта Котев пред "Фокус".

Мелник е най-малкият град в България, но едно от най-притегателните места за туристи. Една от причините е именно автентичната му възрожденска архитектура. Заради уникалния му облик градът е обявен за град-музей и е част от културно-исторически резерват с международно значение.






Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.