Паника в Хавай заради натиснат ”погрешен бутон”

stat
10:12  |  14 януари 2018 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Съобщение: ”Заплаха от балистична ракета, идваща към Хавай ...” Съобщение: ”Заплаха от балистична ракета, идваща към Хавай ...”
Сн.: БТА

Губернаторът на щата Хавай се извини за фалшивата тревога за балистична ракета, служител е натиснал "погрешен бутон".
Губернаторът на американския щат Хавай Дейвид Айдж се извини за фалшивата тревога за балистична ракета, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Представителят на властите определи случилото се като неприятно и заяви на пресконференция, че ще се направят подобрения така, че повече това да не се повтаря.

Айдж каза още, че всичко се дължи на човешка грешка, като служител е натиснал "погрешен бутон". На пресконференцията беше и Върн Мияги, ръководител на Службата за справяне с извънредни ситуации, който пое отговорност за грешката.

Президентът Доналд Тръмп е бил информиран за обстановката, заяви Белият дом.

Фалшивата тревога за приближаваща балистична ракета стресна жителите на Хавайските острови.



До мобилните телефони на хората е пратено съобщението: "Заплаха от балистична ракета, идваща към Хавай. Потърсете незабавно убежище. Това не е учение", изписано с главни букви.

После говорителят на управлението Ричард Репоза каза, че станало дума за фалшива тревога и се води разследване как се е стигнало до нея.

Фалшивата тревога обаче породи паника сред жителите и в социалните мрежи на фона на севернокорейската ядрена и ракетна заплахи.

Съобщението, получено от жителите на Хавайските острови е било предназначено за тестване на системата и е било пратено по погрешка.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.