Регулаторът: НЕК се грижи добре за реакторите за ”Белене”

stat
08:08  |  16 януари 2018 | Бизнес / Редактор Виктор Стефанов /  
Проектът за АЕЦ ”Белене” е на 30 години Проектът за АЕЦ ”Белене” е на 30 години
Сн.: Shutterstock

НЕК има достатъчно възможности да съхранява доставеното оборудване за АЕЦ “Белене“. Това показват резултатите от проверка на Агенцията за ядрено регулиране.
Пред БНР председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов посочи, че са направени и някои препоръки към НЕК. Компанията може да направи необходимото по съхраняване на доставеното оборудване, притежава необходимия финансов и човешки ресурс, смята Костов.

Оборудването се съхранява на площадката в „Белене“, като стриктно се изпълняват препоръките, които са дадени от производителя на самото оборудване.

Въпреки че оценката за техническия проект на АЕЦ “Белене“ е завършена, трябва да бъде направен анализ на съответствието с новите изисквания за ядрена безопасност, каза още Лъчезар Костов.

Трябва да имаме предвид, че проектът „Белене“ премина стрес тестове. Това стана след аварията във „Фукушима“. Не ми е известен друг нов проект да е минал стрес тестове по онова време…, изтъква шефът на АЯР.
Екип на Международната агенция по атомна енергия провери резултатите от стрес тестовете и практически те бяха одобрени, отбеляза той.





Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.