Кристин Лагард: Структурните реформи са ключови за растежа

stat
17:36  |  24 юли 2016 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Кристин Лагард: По-нататъшната търговска либерализация също е от определящо значение Кристин Лагард: По-нататъшната търговска либерализация също е от определящо значение

Структурните реформи и либерализацията на търговията са изключително важни за укрепване на икономическия растеж и споделяне на ползите, заяви Кристин Лагард.
"Структурните реформи са особено решаващи", каза след министерската среща на Г-20 в Чънду управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс, ТАСС и БТА.

По думите й работата на МВФ в последно време показва, че добре разработените структурни реформи могат да вдигнат растежа и в краткосрочна, и в дългосрочна перспектива, както и да го направят по-приобщаващ.

Либерализация

По-нататъшната търговска либерализация също е от определящо значение за засилване на производителността и глобалния растеж, добави шефката на МВФ.

Тя приветства решимостта на Г-20 заедно и поотделно да използват всички политически инструменти, за да постигнат силен, устойчив, балансиран и приобщаващ растеж.

Брекзит

Според президента на германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман, който също направи коментар след срещата на Г-20, все още няма признаци, че икономическото развитие в Европа е засегнато от решението на Великобритания да напусне ЕС, но рисковете от Брекзит могат да се отразят на германския растеж по веригата.

Групата е единодушна, че въпреки вота за Брекзит световната икономика ще се подобри през 2016 и 2017 година, каза Вайдман. Той обаче добави, че Брекзитът не трябва да се използва като извинение за експанзивна фискална политика.

Френският финансов министър Мишел Сапен съобщи за постигнато съгласие в Г-20, че преговорите за излизане на Великобритания от ЕС трябва да започнат възможно най-скоро, за да има по-ясна дългосрочна перспектива и да се намали несигурността, предаде Ройтерс.

Данъци

Руският финансов министър Сергей Сторчак информира след срещата, че финансовата Г-20 ще състави списък на страните, които не сътрудничат в обмена на данъчна информация и не е изключено в бъдеще да им бъдат наложени санкции.

Засега не се обсъждат конкретни мерки, цитира думите му ТАСС.

Г-20 включва 19 страни (Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Република Корея, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Африка и Япония) и Европейския съюз.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.