Пациент почина след преливане на заразена кръв в Русе

stat
11:14  |  6 декември 2016 | Общество / Автор Лилия Чалева /  
Вътрешна проверка в УМБАЛ в Русе проверява случая, каза директорът на УМБАЛ Русе д-р Иван Стоянов Вътрешна проверка в УМБАЛ в Русе проверява случая, каза директорът на УМБАЛ Русе д-р Иван Стоянов
Сн.: БТА

Университетската болница (УМБАЛ) в Русе и здравното министерство извършват проверка за смъртен случай на пациент, на който е прелята кръв, заразена с малария.
До края на седмицата ще излезем със становище, заяви изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Иван Стоянов по повод на репортаж, излъчен снощи в "Господари на ефира".

80-годишният мъж е починал в Тубдиспансера в Русе, но десетина дена преди това, при лечение в УМБАЛ, му е било направено въпросното кръвопреливане.

Историята

Кръвта е от кръводарителска акция на 8 декември и е дарена от студент от Камерун на Русенския университет.

Управителят на Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) д-р Светослав Дачев обясни, че 80-годишният пациент е приет в СБАЛПФЗ на 26 ноември тази година с пневмония от УМБАЛ-Русе.

Той е бил консултиран със специалисти, имал е продължителна анемия и повръщане. По повод на голяма пневмония е хоспитализиран в СБАЛПФЗ.

В хода на изследванията на втория ден лабораторната докторка открива, че заедно с анемията има и необичайни находки по натривката, които са идентифицирани като малариен плазмодий, т.е. със съмнения за малария.

Веднага за случая е информирано Министерството на здравеопазването, както и Регионалната здравна инспекция. Ден по-късно е дошло устно потвърждение, а вчера и писмено.

Д-р Дачев обясни, че кръвопреливането е било извършено в УМБАЛ 10-12 дни преди пациентът да бъде приет в СБАЛПФЗ.

Той каза, че около 10 ноември е имало акция за кръводаряване в Русенския университет, като кръводарителят е студент от африкански произход. Той е издирен и е било доказано, че има малариен плазмодий в кръвта.

Дачев заяви, че не знае в каква форма е било заболяването - дали е в латентна, или в активна. Той обаче информира, че от Кръвния център са казали, че при даването на кръв студентът е заявил в анкетата, че е боледувал от малария.

Според Дачев е трудно да се каже дали маларията има връзка със смъртта на 80-годишния пациент, настъпила около 2.00 часа през нощта на 30 ноември от прогресивно влошаване на сърдечно-съдовата и дихателната системи.

По думите му той не е имал симптоми за малария.

Дачев заяви, че не е извършвана аутопсия по изрично настояване на близките на починалия, въпреки че им е било казано всичко - и за прелятата, заразена с малария, кръв.

Той обясни още, че починалият пациент е имал и много други заболявания, сред които продължителна анемия, освидетелстван е от ТЕЛК, с кардиологични проблеми.

Според д-р Иван Стоянов няма до момента заявление, че смъртта на пациента е настъпила от малария.

"В момента всички структури вземат мерки, за да няма други последствия. Кръвта се транспортира в центъра в Плевен, но според законните правила не се изследва там за малария", обясни д-р Стоянов и допълни, че според наредбата не се допускат граждани с такива болести да кръводаряват.

Реакция на МЗ

Заместник-здравният министър Ваньо Шарков обясни, че кръвта е изследвана в Районния център по трансфузионна хематология за наличие на хепатит, СПИН и сифилис.

"Не е установено наличието на заболяване. Не се е налагало изследване за малария, защото не се е знаело, че става въпрос за боледувал от малария пациент", каза той.

По думите му шефът на екипа е трябвало да прочете анкетната листа и ще си понесе наказанието.

"Вече има проверка. Тя трябва да завърши с предписание за наказание”, допълни д-р Шарков.

Прокуратурата се самосезира

Окръжна прокуратура - Русе също се самосезира по случая и образува преписка по която ще се извърши задълбочена проверка.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.