Навални критикува 7-те съперници на Путин

stat
16:09  |  18 март 2018 | По света / Редактор Лилия Чалева /  
Тук съм, за да ви кажа, че аз не отидох да гласувам, заяви Алексей Навални Тук съм, за да ви кажа, че аз не отидох да гласувам, заяви Алексей Навални
Сн.: БТА

Руският опозиционен лидер Алексей Навални заяви, че е бойкотирал президентските избори и посъветва руснаците да направят същото, предаде Асошиейтед прес.
Навални нямаше право да участва в предизборната кампания поради присъда, която мнозина смятат за политически мотивирана. Той призова привържениците си да не гласуват заради липса на каквото и да било реално състезание на днешните избори, които президентът Владимир Путин се очаква да спечели с лекота.

"В изборния ден обикновено би трябвало да искаш да кажеш "Аз гласувах", но в действителност съм тук, за да ви кажа, че аз не отидох да гласувам", заяви Навални във видеопослание, качено в Ютюб.

Той отправи критики към седемте съперници на Путин, че не са изразили протест заради гласуване с повече от една бюлетина и други нередности.

"Подобни кандидати не са достойни за гласа ви", допълни той в блога си.

Той обвини кандидат-президентката Ксения Собчак, че дискредитира опозицията, като участва в надпреварата за президентския пост в Русия, предаде Асошиейтед прес.
Навални заяви в Ютюб, че Собчак е "пародия на либерален кандидат", а участието й в надпреварата помага на Кремъл да представи опозицията в отрицателна светлина. Той отхвърли нейното предложение за обединяване на силите.
Собчак отхвърли обвиненията, като каза, че използва надпреварата, за да защити либералните идеи, да привлече общественото внимание към някои от най-наболелите въпроси и да насърчи важни регионални проекти.
Критиците я обвиниха, че помага на Путин да създаде подобие на състезание на изборите, които той е на път да спечели с лекота. Тя отрича да е в таен сговор с Кремъл.

Собчак: Гласувайте!

Опозиционната кандидатка за президент на Русия Ксения Собчак упражни днес правото си на глас и призова критиците на президента Владимир Путин да гласуват, вместо да бойкотират изборите, съобщи Асошиейтед прес.
Тя изрази несъгласие с бойкота на вота, към който призова опозиционерът Алексей Навални. "
"Всеки процент в повече" за Путин се дължи на тези, които отказват или не си правят труда да гласуват, заяви тя и прикани критиците на Путин да се обединят.
Някои критици смятат, че Собчак се ползва с мълчаливата подкрепа на Кремъл, за може изборите да изглеждат по-демократични. Тя твърдо отрича. Собчак бе единственият кандидат-президент, който по време на кампанията критикуваше Путин, който се очаква да спечели с голяма подкрепа още един шестгодишен мандат.

34% гласували до 12 часа

Руснаците днес гласуват за президент и вероятният победител ще бъде досегашният държавен глава Владимир Путин. Опозицията твърди, че има нарушения, чиято цел е да се узакони вот, който не крие изненади, чрез силно мобилизиране, предаде Франс прес.
Путин, който е на 65 години, и отново е в остър конфликт със Запада този път заради отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, вероятно ще спечели без затруднение четвърти мандат и ще остане на поста си до 2024 година, посочва АФП.
Според Избирателната комисия общата активност на гласоподавателите към 12:00 часа московско време е била 34,72 на сто.

Руската опозиция и една неправителствена организация заявиха, че са констатирали над 1000 нередности по време на днешния вот в Русия, имайки предвид най-вече увеличаването на активността.

Неправителствената организация "Голос", която се е специализирала в наблюдаването на избори и обявява нередностите на сайта си, е изброила 1839 нарушения като задръствания на урни, случаи на многократно гласуване и възпрепятстване на работата на наблюдателите.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.