Борис Джонсън: Русия стои зад атаката срещу Скрипал

stat
19:27  |  21 март 2018 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Британският външен министър Борис Джонсън Британският външен министър Борис Джонсън
Сн.: БТА

Борис Джонсън заяви пред парламентарната комисия по външните работи, че Русия е извършила атаката с нервнопаралитично вещество срещу Скрипал.
Британският министър на външните работи посочи, че това е станало, тъй като Великобритания многократно е изваждала наяве злоупотребите с човешките права и демократичните ценности в Русия, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън каза, че отговорността за атаката пада върху руската държава и хората на върха на тази държава. Той изказа предположение, че изборът на времето на нападението в Солсбъри е тясно свързан с президентските избори в Русия през уикенда, на които Владимир Путин беше преизбран.

Често се оказва много примамливо да извикаш в общественото съзнание идеята за враг, както правят множество недемократични водачи, изправени пред избори или в критичен политически момент, каза министърът.

Руският президент иска да създава проблеми винаги, когато може, за да представи страната си отново като сила след разпадането на Съветския съюз. Неговата основна аудитория не сме ние, а хората в страната му, които след всички унижения искат да усетят, че Русия отново е силна, подчерта Джонсън.

Президентът Путин ще се опита да подобри имиджа на Русия с домакинството на световното футболно първенство така, както Хитлер е използвал олимпиадата в нацистка Германия през 1936 г., каза британският външен министър. В отговор на въпрос на депутат Джонсън се съгласи с това сравнение, направено от британски депутат.

"Вашата характеристика на това, което ще се случи в Москва на световното първенство по футбол - да, мисля, че сравнението с 1936 г. наистина е правилно", каза външният министър. Москва трябва да гарантира сигурността на британските футболни фенове, които ще бъдат в Русия за първенството, заяви Джонсън.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.