Саудитски фонд ще инвестира $10 млрд. в руската икономика

stat
11:39  |  7 юли 2015 | По света / Редактор Veline Nascimento /  
Средствата ще бъдат насочени към сектори като инфраструктури, селско стопанство, здравеопазване и др. Средствата ще бъдат насочени към сектори като инфраструктури, селско стопанство, здравеопазване и др.
Сн.: БГНЕС

Саудитският суверенен фонд “Пъблик инвестмънт фънд“ (ПИФ) планира да инвестира до 10 милиарда долара в проекти в инфраструктурата и селското стопанство в Русия.
Фондът ще си партнира с Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ), съобщи ръководителят на РФПИ Кирил Дмитриев, цитиран от ТАСС и БТА.

"Това е много знакова сделка. Една от най-големите инвестиции в света от страна на суверенен фонд", изтъкна Дмитриев.

Той подчерта, че ПИФ и РФПИ са работили около две години по тази сделка, като допълни, че средствата ще бъдат насочени към сектори като инфраструктури, селско стопанство, здравеопазване, логистика, търговия на дребно и недвижими имоти.

Споразумението между фондовете е един от резултатите от посещението на саудитския заместник-престолонаследник и министър на отбраната принц Мохамед ибн Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд в Русия за международния икономически форум в Санкт Петербург и разговорите му с руския президент Владимир Путин.

Саудитска Арабия е традиционен сътрудник на САЩ в Близкия изток, отбелязва ТАСС. Обемът на външноикономическото ѝ сътрудничество с Русия доскоро беше незначителен. Страната е и най-големият износител на петрол и има ръководна роля в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Правителствата на страните, изнасящи петрол и други природни ресурси, създават суверенни фондове за съхранение и инвестиране на държавните приходи.

РФПИ вече има сътрудничество със суверенни фондове от други близкоизточни страни.

Фондът ПИФ е създаден през 1971 година за инвестиции в стратегически проекти.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.